Citizenfour in de cinema

ma 01/06/2015 - 16:04 **** 'Citizenfour' is de bekendste film van Laura Poitras over wat zij zelf “de wereld na 9/11” noemt. Vanaf 3 juni in de cinema.

film documentaire edward snowden citizenfour laura poitras

'Citizenfour' is de derde en bekendste film van de Amerikaanse Laura Poitras over wat zij zelf “de wereld na 9/11” noemt.

Poitras won een Oscar voor haar intense vertelling over klokkenluider Edward Snowden, die haar contacteerde onder de schuilnaam Citizen Four, en over zijn beslissing om in 2013 de afluistertechnieken van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA te onthullen aan journalisten van The Guardian en The Washington Post. Heel bijzonder is het hoe Poitras dit explosieve stuk geschiedenis van zo dichtbij kon vastleggen. Ook al bestaat de film voor een groot deel uit gesprekken in een hotelkamer in Hong Kong en uit e-mail verkeer tussen de regisseur en Snowden, heeft de documentaire een waarachtige thrillerstructuur.

‘Citizenfour’ bevat tevens een heel inspirerende boodschap, over hoe dappere individuen wel degelijk een succesvolle strijd kunnen aangaan met het megalomane ‘systeem’. Snowden, die momenteel in ballingschap leeft in Rusland, motiveert zijn acties in de film als volgt: “Ik ga liever naar de gevangenis dan dat ik mijn intellectuele vrijheid en die van mijn geliefden moet opgeven.”
 

['Citizenfour' documentaire van Laura Poitras, vanaf vandaag in de cinema

vanaf 3/6 in Sphinx in Gent en cinema Aventure in Brussel. ]