Red Army – Gabe Polsky

Red Army / Polsky Films
wo 27/05/2015 - 10:11 *** Interessante documentaire over het oppermachtige Russische ijshockeyteam ten tijde van de Koude Oorlog.

documentaire film recensie red army gabe polsky ward verrijcken

Scenarist-regisseur Gabe Polsky neemt ons terug naar de jaren zeventig en tachtig, toen ijshockey volledig gedomineerd werd door de reuzen uit Rusland. Het nationale team stond bekend als het ‘Red Army’, omdat de meeste spelers gerekruteerd werden uit het leger, en het boezemde wereldwijd angst in.

Suprematie

Sport, en zeker zo’n machofestijn als ijshockey, was voor het staatsapparaat een zaak van nationaal belang. Kinderen werden al van hun achtste gedrild om onverwoestbare kampioenen te worden. Gouden medailles afpakken van alle andere naties was het hoogste goed: op die manier konden de communisten triomferen over de verwerpelijke kapitalisten uit het Westen.
Polsky reconstrueert de suprematie van de Russen met archiefbeeld, aan mekaar gepraat door voormalige atleten, trainers en zelfs een KGB-agent. Die laatste moest er in de meest bange dagen op toezien dat de hockeyspelers niet overliepen naar het Westen, tijdens een of ander wereldkampioenschap of de Olympische Winterspelen.
Voor hun status als nationale helden moesten de atleten grote offers brengen, er werd totale overgave aan de sport geëist. Het viel dan ook te voorspellen dat de Russische hockeykampioenen bij bosjes naar Amerika verhuisden om daar te gaan spelen, uiteraard verleid door de lokroep van het grote geld, nadat Gorbatsjov het in de jaren negentig mogelijk maakte om te emigreren.
 

Effectbejag

Wat we zien, is een fascinerend document over nationale trots versus persoonlijke vrijheid. De film is vooral opgebouwd rond de getuigenissen van de legendarische hockeyspeler Slava Fetisov, die na de Russische triomfen een succesvolle carrière uitbouwde in de VS—maar die nadien wel terugkeerde naar Moskou. President Poetin maakte hem minister van sport tussen 2002 en 2008.
Fetisov zit niet verlegen om sappige anekdotes en verwoordt prima hoe heel de ervaring van binnenuit moet gevoeld hebben. Anderzijds probeert hij meermaals het verloop van de interviews te bepalen en de conversatie naar zijn hand te zetten, op heel arrogante wijze: Fetisov wordt door Polsky geïntroduceerd terwijl hij zijn middenvinger naar de camera uitsteekt en op zijn iPhone blijft scrollen in plaats van een vraag te beantwoorden.

Polsky pakt uit met een publieksvriendelijke documentaire, met veel effectbejag gemonteerd en van al te nadrukkelijke muziek voorzien. Het maakt van ‘Red Army’ een entertainende, zij het niet heel diepgravende geschiedenisles over het Rusland van voor én na de Perestrojka.

Ward Verrijcken - op Twitter: @filmWard
Ward Verrijcken werd op zijn tiende door zijn vader voor tv gezet op een regenachtige zondag, voor Hitchcocks 'Rebecca'. Sindsdien wou hij enkel nog praten over cinema, wat hij momenteel doet voor het VRT Journaal, op Radio 1, op Radio 2, op MNM en op deze site.

‘Red Army’ speelt vanaf deze week in Cinema Aventure in Brussel.

‘Red Army’ – Regie: Gabe Polsky. 1u25