Palmares Cannes 2015: gejuich en boegeroep

ma 25/05/2015 - 07:23 Juryvoorzitters Joel en Ethan Coen moeten zich verdedigen voor hun verrassende keuze voor ‘Dheepan’ als Gouden Palm-winnaar.

festival van cannes film waves ‘98 rooney mara carol emmanuelle bercot mon roi yorgos lanthimos the lobster prix du jury lászló nemes son of saul grand prix dheepan jacques audiard gouden palm joel coen ethan coen jury blog ward verrijcken

De slotceremonie van Cannes editie 2015 begon in mineur, voor ons Belgen althans. Want de kortfilm ‘Copain’ van de Antwerpse broers Jan en Raf Roosens moest de duimen leggen voor ‘Waves ‘98’, een Libanese animatieprent die met de Gouden Palm werd beloond. Niet getreurd: Jan en Raf hebben hier een goede beurt gemaakt en vooral ook intens genoten van hun eerste passage in Cannes.

Carol (2015) -- Cate Blanchett, Rooney Mara

Groot was de verbazing toen de prijs voor Beste Actrice aan niet één maar twee dames werd uitgereikt: Rooney Mara voor het lesbische liefdesdrama ‘Carol’ en… niét haar tegenspeelster Cate Blanchett. Mara deelde de prijs met Emmanuelle Bercot uit het Franse ‘Mon Roi’. Dat is dezelfde dame die de openingsfilm ‘La tête haute’ heeft geregisseerd. For the record: Blanchett is schitterend in ‘Carol’ en het is merkwaardig, haast beledigend, dat zij niet op het podium werd geroepen.

De Prix du Jury, het brons zeg maar, ging naar het absurde ‘The Lobster’ van de Griekse Yorgos Lanthimos. Toen de Grand Prix, het zilver, werd aangekondigd, gingen er teleurgestelde kreten op in de persruimte van het Palais des Festivals. Want die prijs ging naar de Hongaarse debutant László Nemes, voor zijn magistrale Holocaust-drama ‘Son of Saul’. Dat is een onvergetelijk meesterwerk dat volgens velen, inclusief ondergetekende, de Gouden Palm had verdiend.

Cannes 2015 - DHEEPAN by Jacques AUDIARD (Trailers & Teasers)

In de plaats daarvan ging het goud naar ‘Dheepan’ van Jacques Audiard. Kijk, dat is heel vakkundige cinema over een Tamiltijger die van Sri Lanka naar Frankrijk vlucht en daar aarzelend een nieuw bestaan uitbouwt. Helaas kan hij niet aan zijn gewelddadige verleden ontsnappen. Audiard zat al twee keer eerder in de competitie in Cannes, met ‘Un prophète’ en ‘De rouille et d’os’, allebei films die volgens kenners meer een Gouden Palm verdienden dan deze ‘Dheepan’. In de persruimte klonk er hier en daar zelfs boegeroep toen Joel en Ethan Coen de hoofdprijs bekendmaakten.

Op de persconferentie na de ceremonie verdedigden de juryvoorzitters hun keuze, die alles wegheeft van een compromis. De Coens stelden dat ze geen jury aanvoerden van critici maar van kunstenaars. En dat elk jurylid “een bepaald niveau van enthousiasme” voelde voor ‘Dheepan’. Klinkt niet bepaald als een klinkende overwinning voor Audiard, eerder als een soort van carrièreprijs. Als het aan ons had gelegen, hadden wij de Gouden Palm met extréém veel enthousiasme aan ‘Son of Saul’ gegeven.

Ward Verrijcken - op Twitter: @filmWard
Ward Verrijcken werd op zijn tiende door zijn vader voor tv gezet op een regenachtige zondag, voor Hitchcocks 'Rebecca'. Sindsdien wou hij enkel nog praten over cinema, wat hij momenteel doet voor het VRT Journaal, op Radio 1, op Radio 2, op MNM en op deze site.

‘Dheepan’ komt in België uit op 26 augustus. Op ‘Son of Saul’ is het wellicht wachten tot eind 2015.

Onze man in Cannes