Mad Max: Fury Road

di 12/05/2015 - 16:08 **** De grote comeback van Mad Max is een triomf van barokke actiecinema: razend, oorverdovend en heerlijk over the top.

mad max fury road george miller tom hardy charlize theron

Het heeft bloed, zweet en tranen - en een astronomisch productiebudget van ruim 150 miljoen dollar - gekost om Mad Max weer naar het grote scherm te brengen. Een volle dertig jaar na het laatste avontuur van de eenzame actieheld, in ‘Mad Max Beyond Thunderdome’, is het de Australische cineast George Miller nu toch gelukt. Hij broedt al op plannen voor een vierde ‘Mad Max’ sinds het einde van de jaren negentig. Het grootste deel van de opnames in Namibië vond al in 2012 plaats, maar kostelijke reshoots en de creatie van speciale effecten hebben de release tot deze zomer uitgesteld. Het is het wachten waard geweest.

Brullende truck

‘Fury Road’ is geen vervolg op de trilogie met Mel Gibson. Het gaat eerder om een zogenaamde reboot: de zwijgzame strijder Max Rockatansky, dolend door een postapocalyptisch landschap, wordt nu vertolkt door de Britse topacteur Tom Hardy (onlangs nog te zien in ‘The Drop’ van Michaël R. Roskam). Net als in de vorige films botst Max op een fascistische bad guy, in dit geval King Immortan Joe, die zijn onderdanen in dat stoffige, veel te droge landschap gegijzeld houdt door hen water te ontzeggen en een ultra gewelddadig leger van de zogenaamde War Boys aan te voeren.

In een uitgebreide proloog wordt Max door Immortan Joe gevangen genomen. Hij ontsnapt juist op het moment dat de vermaarde Furiosa, verantwoordelijk voor het transport van de heel zeldzame brandstof, ook de vrijheid opzoekt. Max en Furiosa vormen een grimmig bondgenootschap, terwijl ze in een gigantische truck door de woestijn razen, achterna gezeten door de waanzinnige War Boys en hun arsenaal aan wapens en gepimpte voertuigen.

Bedoeling is een nieuwe thuis te vinden, maar in feite vormt de brullende truck hun beschermende cocon, fragiel maar verrassend betrouwbaar. Hun kostbare vracht bestaat uit vijf jonge vrouwen, de bruiden van Immortan Joe, die door Furiosa een bestaan zonder tirannie werd beloofd.

Wat volgt, is een film met een minimum aan dialogen en een maximum aan actie. ‘Mad Max: Fury Road’ is in feite één adembenemende achtervolgingsscène van haast twee uur lang. Slechts af en toe wordt de personages, en de kijkers, rust gegund.

Hyperkinetische energie

Miller doet iets heel wonderlijks met z’n script van deze uit z’n voegen gebarsten B-film: hij zorgt ervoor dat we ons waarachtig het lot aantrekken van deze protagonisten, die in de handen van een mindere filmmaker wellicht karikaturen waren geworden.

De cast bereikt de perfectie. Tom Hardy kan enorm veel vertellen met zijn gepijnigde blik en wordt -  zeker in de finale scènes, wanneer hij gewapend met dat leren jasje steeds meer autoriteit opeist - gefotografeerd als de jonge Mel Gibson. Maar de film behoort nog meer toe aan de kortgeschoren Charlize Theron, die als de verbeten Furiosa, woest uithalend met haar bionische arm, een onvergetelijke wraakgodin creëert. Naar verluidt heeft Miller al een volgende film geschreven die ‘Mad Max: Furiosa’ zal heten en die dus hopelijk helemaal rond de fantastische Theron zal worden opgebouwd.

De intussen zeventigjarige Miller regisseert de actie met een hyperkinetische energie die ons meermaals naar adem doet happen. De camera’s van John Seale beminnen de zonovergoten landschappen en sleuren ons middenin het autogeweld—en in een lange nachtscène kleurt hij de hemel en de personages prachtig blauw. Margaret Sixel, Millers echtgenote, monteert met grote trefzekerheid en de score van Junkie XL verschaft de film een gepaste oorverdovende, immer voortdenderende vaart.

‘Mad Max: Fury Road’ is een evenement van een film, een onweerstaanbaar cadeau voor actiefanaten.

Ward Verrijcken - op Twitter: @filmWard
Ward Verrijcken werd op zijn tiende door zijn vader voor tv gezet op een regenachtige zondag, voor Hitchcocks 'Rebecca'. Sindsdien wou hij enkel nog praten over cinema, wat hij momenteel doet voor het VRT Journaal, op Radio 1, op Radio 2, op MNM en op deze site.

[ ‘Mad Max: Fury Road’ – regie: George Miller met o.a. Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult, Hugh Keays-Byrne, Rosie Huntington-Whiteley en Zoë Kravitz. 2u00 ]