La tierra roja – Diego Martinez Vignatti

vod
di 05/05/2015 - 11:11 ** Geert Van Rampelberg speelt Pierre, een in het noorden van Argentinië ingeweken Belg die werkzaam is voor grote landbouwbedrijven. Pierre en zijn team kappen eeuwenoude bomen en besproeien het land met chemicaliën om er daarna dennenboompjes op te planten, wat op lange termijn veel grotere winsten genereert voor die bedrijven. Maar die methode heeft natuurlijk nefaste gevolgen voor het ecosysteem en de gezondheid van de arbeiders.

recensie ward verrijcken geert van rampelberg diego martinez vignatti argentinie

Georganiseerd verzet

Aanvankelijk wil Pierre zich geen vragen stellen bij de eisen van zijn opdrachtgevers. Wanneer de lokale bevolking in opstand komt, dwingt hij zijn werkploegen om de toxische producten dagelijks te blijven gebruiken. Maar Pierre wordt een geweten geschopt door zijn vriendin Ana, een alleenstaande moeder die zich het lot aantrekt van de families die al generaties lang in contact komen met het vergif.
De cijfers zijn ontstellend: omdat de chemicaliën in het drinkwater terecht komen, consumeert elke Argentijn gemiddeld 5 liter van het landbouwgif per jaar. De gevolgen laten zich raden. Baby’s worden geboren met misvormingen, veel te veel mensen krijgen kanker. Er groeit georganiseerd verzet, terwijl de regering de ogen sluit en de grote landbouwbedrijven blijft subsidiëren om de jungle te ontbossen.
 

Wraakroepend

‘La tierra roja’ is een onvervalste aanklachtfilm en thematisch dus zeer waardevol. De beelden van de ongerepte jungle doen haast pijn aan het hart, omdat je beseft dat al die natuurpracht zal moeten wijken voor het onstilbare geldgewin.
Wat jammer dat de Argentijnse Belg Diego Martinez Vignatti het inspirerende relaas zo flets heeft verfilmd. De fotografie is nogal TV-matig, de personages overstijgen amper het cliché. De dramatische afloop komt daardoor niet echt binnen. Je wordt als kijker niet boos genoeg, ook al zijn de feiten zo wraakroepend.
Op de vertolkingen valt weinig aan te merken. Eugenia Ramirez speelt met veel vuur de wellustige amazone die de strijd aangaat met de industriëlen. Geert Van Rampelberg hanteert een indrukwekkend Spaans in zijn rol van een man die (te laat?) het licht ziet en zijn hart in plaats van zijn hoofd laat spreken.
 

Ward Verrijcken - op Twitter: @filmWard
Ward Verrijcken werd op zijn tiende door zijn vader voor tv gezet op een regenachtige zondag, voor Hitchcocks 'Rebecca'. Sindsdien wou hij enkel nog praten over cinema, wat hij momenteel doet voor het VRT Journaal, op Radio 1, op Radio 2, op MNM en op deze site.

[ ‘La tierra roja’ – regie: Diego Martinez Vignatti met o.a. Geert Van Rampelberg, Eugenia Ramirez, Jorge Aranda en Alexandros Potamianos. 1u44 ]