Dark Places – Gilles Paquet-Brenner

di 05/05/2015 - 10:21 * 25 jaar geleden werden een moeder en haar twee dochters op een boerderij in Kansas brutaal afgeslacht. Alleen de jongste dochter Libby kon ontsnappen, en onder druk van de politie duidt zij haar oudere broer Ben als dader aan. Als volwassen vrouw begint Libby echter aan zijn schuld te twijfelen. En dat maakt haar opgejaagd wild voor de echte moordenaar(s).

recensie ward verrijcken charlize theron dark places thriller gilles paquet-brenner

Satanisme

Na de geruchtmakende zaak wordt Libby Day een celebrity. Ze schrijft een boek over haar eenzame leven nadat ze haar moeder en zussen is verloren, en over haar bloeddorstige broer in de gevangenis. Ruim twee decennia later zijn de royalties van dat boek opgedroogd. Libby weigert te werken en draaft, voor schamele bedragen, op als curiosum op conventies van zogenaamde ‘Kill Clubs’.
Eén zo’n groep wil absoluut bewijzen dat Ben onschuldig achter de tralies zit. Willens nillens laat Libby zich meeslepen in het onderzoek. Er komt nieuw bewijsmateriaal aan het licht. Ben werd er al die jaren van verdacht met satanisme te dwepen. Maar wanneer Libby hem gaat opzoeken in de gevangenis, blijkt dat hij iemand anders wil beschermen. Libby kan niet anders dan het oude complot weer open te breken, om haar broer en vooral haar eigen ziel te redden.
 

Eentonig

‘Dark Places’ werd geproduceerd door steractrice Charlize Theron en zij ging aankloppen bij de Franse regisseur Gilles Paquet-Brenner. Die had Kristin Scott-Thomas naar een César-nominatie geregisseerd in het gevierde drama ‘Elle s’appelait Sarah’. Maar op de weidse vlakten van het verzengende Kansas voelt de Fransman zich duidelijk minder in zijn sas.
Er spreekt een grote eentonigheid uit deze thriller, zowel op vlak van beeldvoering als narratieve opbouw. Nooit wordt het echt spannend, de ontknoping voel je al van mijlenver aankomen. Ook de vertolkingen kunnen amper boeien. Theron staat dermate gefolterd te wezen dat je haar personage al na een paar scènes beu bent, wat enig medeleven in haar queeste natuurlijk helemaal in de weg staat.
‘Dark Places’ is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Gillian Flynn, van wie vorig jaar ook ‘Gone Girl’ werd verfilmd. Daar stond grootmeester David Fincher achter het roer: die film is dan ook op alle vlakken superieur aan deze sombere, saaie thriller.

Ward Verrijcken - op Twitter: @filmWard
Ward Verrijcken werd op zijn tiende door zijn vader voor tv gezet op een regenachtige zondag, voor Hitchcocks 'Rebecca'. Sindsdien wou hij enkel nog praten over cinema, wat hij momenteel doet voor het VRT Journaal, op Radio 1, op Radio 2, op MNM en op deze site.

[ ‘Dark Places’ – regie: Gilles Maquet-Brenner met o.a. Charlize Theron, Christina Hendricks, Nicholas Hoult, Chloë Grace Moretz en Corey Stoll. 1u53 ]