Bloed, zweet & tranen

di 28/04/2015 - 14:20 Video update: wo 29/04/2015 - 13:57 *** Filmbiografie van Diederick Koopal over André Hazes, verrassend eerlijk en onsentimenteel verteld. Martijn Fischer zet een indrukwekkende hoofdrol neer.

film bloed zweet & tranen andre hazes diederick koopal regisseur martijn fischer hadewych minis fedja van huet matheu hinzen marcel hensema recensie ward verrijcken

Martijn Fischer speelt André Hazes

Ward Verrijcken praat met Martijn Fischer die de hoofdrol vertolkt in 'Bloed, zweet & tranen'. De gelijkenis met André Hazes is treffend.

‘Bloed, zweet & tranen’ begint heel mooi, eind jaren vijftig, op een markt in Amsterdam. De kleine André Hazes probeert eten te stelen en wordt nadien door zijn autoritaire vader een café in gesleurd. Daar moet hij zingen voor de stamgasten. Zijn beloning: een pint bier die hij moét opdrinken.
Meteen wordt het drama van Hazes’ leven onthuld. Hij moet afrekenen met een jeugd die getekend is door fysieke en psychologische mishandeling. Veel later, wanneer Hazes rijk en beroemd is, kan hij zijn alcoholisme niet onder controle krijgen en slaat hij in zijn pronkerige villa de boel kort en klein.

 

Enkele reis naar de hel

‘Bloed, zweet & tranen’ slingert op trefzekere wijze heen en weer tussen drie cruciale periodes in het leven van de koning van het levenslied. Zijn verpauperde jeugd in Amsterdam wordt getekend door het gevecht tegen zijn vader, van wie hij nooit de goedkeuring krijgt waar hij zo naar smacht, ook al maakt de tv-ster Johnny Kraaykamp Sr. van de kleine André een heus kindsterretje. In de jaren tachtig ambieert Hazes een carrière als blueszanger, maar de platenmaatschappij dwingt hem om smartlappen op te nemen.
En dan zijn er de laatste maanden, wanneer Hazes het drinken maar niet kan laten en doof wordt. Zijn vrouw Rachel en zijn twee jonge kinderen moeten lijdzaam toezien hoe hun veel te beroemde echtgenoot en vader de strijd tegen de zelfvernietiging verliest, net op het moment dat hij een groots optreden in de Amsterdam Arena zou moeten voorbereiden.
‘Bloed, zweet & tranen’ is het verslag van een enkele reis naar de hel. In 2004 geven geest en lichaam van André Hazes het op, kapot gepiekerd en kapot gedronken.

 

Waardigheid

‘Bloed, zweet & tranen’ werd geproduceerd met de goedkeuring van Hazes’ familie en is verrassend oprecht. Nergens wordt het destructieve gedrag van de zanger geromantiseerd. Zijn talent staat nooit ter discussie, maar evenzeer zijn we getuige van een onstilbare honger naar waardering—en naar alcohol. Het aantal verzwolgen blikjes Heineken is ontelbaar. Dit moet de meest dubieuze product placement in de filmgeschiedenis zijn.
Dit muzikale drama wordt bijzonder goed vertolkt. Matheu Hinzen is engelachtig doeltreffend als de kleine André, met die soms sprankelende, dan weer droevige ogen. Hadeywch Minis speelt Hazes’ weduwe met grote waardigheid: haar Rachel wil met de moed der wanhoop haar echtgenoot in leven te houden en bezondigt zich nooit aan gemakzuchtige tranerigheid. Als de volwassen André Hazes is Martijn Fischer, die ook in de gelijknamige musical gestalte gaf aan de betreurde volkszanger, griezelig levensecht.
 

Ward Verrijcken - op Twitter: @filmWard
Ward Verrijcken werd op zijn tiende door zijn vader voor tv gezet op een regenachtige zondag, voor Hitchcocks 'Rebecca'. Sindsdien wou hij enkel nog praten over cinema, wat hij momenteel doet voor het VRT Journaal, op Radio 1, op Radio 2, op MNM en op deze site.

‘Bloed, zweet & tranen’ – Regie: Diederick Koopal met o.a. Martijn Fischer, Hadewych Minis, Fedja van Huêt, Matheu Hinzen en Marcel Hensema. 1u51

yt