Ouija - Stiles White

di 28/04/2015 - 10:09 * ‘Ouija’ wil zijn wagonnetje vasthaken aan de populaire trend van spookverhalen maar mist elke vorm van vindingrijkheid. Eerder slaapverwekkend dan huiveringwekkend.

As friends we’ve gathered / Hearts are true / Spirits near / We call to you.”

Het kinderrijmpje dat de personages uit de huiverfilm ‘Ouija’ opdreunen voor het onheil arriveert, herinnert onvermijdelijk aan het versje dat de komst van Freddy Krueger aankondigt, de zwaar verbrande schurk uit de ‘Nightmare on Elm Street’-serie. Dat fundamentele gebrek aan eigen ideeën mag u meteen veralgemenen naar alles wat ‘Ouija’ het publiek te bieden heeft.
 

Duffe luiheid

Die inspiratieloosheid komt niet meteen als een volslagen verrassing. Michael Bay, die hier als producent op de aftiteling staat, maakte met zijn firma Platinum Dunes al een hele resem snel opgezette en al even snel vergeten remakes van horrorklassiekers — waaronder trouwens ‘A Nightmare on Elm Street’. ‘Ouija’ is bovendien gebaseerd op een bordspel van speelgoedproducent Hasbro, waar Bay al eerder is gaan winkelen voor zijn onverklaarbaar succesvolle ‘Transformers’-franchise.

De duffe luiheid waarmee de man films produceert, is in dit geval ook overgeslagen op coproducent Jason Bum, hoofd van griezelfabriek Blumhouse. Die is sowieso zelf niet vies van gemakkelijke poen — getuige zijn ‘Paranormal Activity’-episodes — maar bij hem heb je soms toch het gevoel dat hij echt beklemmende horror wil maken. Hij zorgde tenslotte mee voor ‘Sinister’, Insidious’ en ‘The Bay’.

Slappe thee

Van die ambitie is hier bitter weinig te merken. ‘Ouija’ is thee van een zakje dat om te beginnen al veel te vaak in het water werd gesopt en dat hier nauwelijks de tijd krijgt om te trekken. Van een debuterende regisseur zou je verwachten dat hij zichzelf wil bewijzen. Stiles White, een voormalige special effects-man, haspelt zijn zelf geschreven scenario echter af alsof hij een boodschappenlijstje overloopt.

Het draait allemaal rond een ouija-bord dat geen speelgoed blijkt te zijn maar een echt communicatieapparaat om contact te leggen met de doden. Die zijn echter niet noodzakelijk blij met de aandacht. Al kan dat natuurlijk ook aan de film liggen.

Ruben Nollet
Ruben Nollet schrijft over film voor onder meer Cobra.be, deredactie.be, De Tijd, P-Magazine en CineNews. Hij is van kindsbeen af een horrorfan, wat hem in het begin de nodige nachtmerries bezorgde. Vandaag is hij echter een volstrekt evenwichtige persoonlijkheid.

[‘Ouija’ – van Stiles White met Olivia Cooke, Shelley Hennig, Daren Kagasoff, Ana Coto, Douglas Smith, Bianca A. Santos, Sierra Heuermann, Lin Shaye, Claudia Katz – 1u29]

yt