Jimi: All Is by My Side

di 28/04/2015 - 09:13 *** Regisseur John Ridley gaat de uitdaging aan om iets waardevols te vertellen over Jimi Hendrix zonder gebruik te maken van diens muziek. En het lukt nog ook.

film jimi all is by my side john ridley regisseur jimi hendrix muzikant gitarist andre benjamin hayley atwell imogen poots andrew buckley ruth negga burn gorman tom dunlea robbie jarvis danny mccolgan recensie ruben nollet

Op 4 juni 1967 trad The Jimi Hendrix Experience op in het Saville Theatre in Londen. Het nummer waarmee ze die avond openden, zei alles over het zelfvertrouwen dat Hendrix toen uitstraalde, vooral gezien de omstandigheden waarin het optreden plaatsvond. Wat er zo bijzonder aan was, kan u vanaf deze week zelf ontdekken in ‘Jimi: All Is by My Side’. De film begint en eindigt namelijk met die bewuste avond, en tussenin probeert regisseur John Ridley — vooral bekend als scenarist van ’12 Years a Slave’ — een licht te werpen op de enigmatische gitarist.

Geen gewone biografie

Alles bij elkaar bestrijkt ‘Jimi: All Is by My Side’ een periode van amper 1 jaar, maar het waren wel de twaalf cruciaalste maanden uit Hendrix’ carrière. Dit is het verhaal van een genie dat de moed bij elkaar raapt om zijn eigen stem te laten klinken, maar dat daarvoor wel een stevige duw in de rug nodig heeft. Wanneer Linda Keith, Brits topmodel en het lief van Stones-icoon Keith Richards, Hendrix aan het werk ziet in de Cheetah Club in New York, is hij nog een anonieme gitarist in de begeleidingsband van Curtis Knight. Keith beseft echter meteen welke ruwe diamant ze daar voor ogen heeft en besluit hem onder haar vleugels te nemen.

‘Jimi: All Is by My Side’ is niet de biografie die je zou verwachten. In plaats van opeenstapeling van leuke anekdotes en fijne weetjes mikt John Ridley op ambiance. Zijn portret is niet fotografisch maar impressionistisch, en daar moet je even aan wennen. De kwaliteit van een biografische film beoordeel je echter niet aan de hoeveelheid informatie die hij meegeeft. Wat telt, is wat hij duidelijk maakt over zijn onderwerp.

Vat vol tegenstellingen

Ridleys benadering illustreert mooi welk vat vol tegenstellingen Hendrix was. Hij beheerste zijn instrument als geen ander, begreep hoe hij grenzen kon verleggen en had een eigenzinnige visie op de wereld. Tegelijk leed hij aan een zeer laag zelfbeeld, haatte hij zijn zangstem en durfde hij zijn baanbrekende ideeën niet tot uiting brengen. Daar zat zijn familiale situatie voor iets tussen, maar het ging ook dieper.

De film raakt nu en dan de politieke en sociale context aan — beelden van een boeddhistische monnik die zichzelf in brand steekt, racistische politiemensen op straat, het LSD-gebruik — maar verliest nooit uit het oog om wie het eigenlijk te doen is. De grote ontdekking heet echter André Benjamin, bekend als de slankere helft van het hiphopduo Outkast. Het is niet de eerste keer dat hij op een filmaffiche staat maar hij zette nooit eerder zo’n subtiele vertolking neer als in ‘Jimi: All Is by My Side’. Hij heeft zelfs de muziek van Jimi Hendrix niet nodig om de man tot leven te wekken.

Ruben Nollet
Ruben Nollet schrijft over film voor onder meer Cobra.be, deredactie.be, De Tijd, P-Magazine en CineNews. Hij is van kindsbeen af een horrorfan, wat hem in het begin de nodige nachtmerries bezorgde. Vandaag is hij echter een volstrekt evenwichtige persoonlijkheid.

[‘Jimi: All Is by My Side’ – van John Ridley met André Benjamin, Hayley Atwell, Imogen Poots, Andrew Buckley, Ruth Negga, Burn Gorman, Tom Dunlea, Robbie Jarvis, Danny McColgan – 1u58]

yt