Avengers: Age of Ultron - Joss Whedon

di 21/04/2015 - 23:00 *** De tweede film rond het superhelden-collectief is minstens zo entertainend als het origineel uit 2012, en zo mogelijk nog spectaculairder. Deze geheide kaskraker verpakt verrassend genoeg ook heel wat emotie.

film the avengers age of ultron joss whedon regisseur robert downey jr. chris evans mark ruffalo scarlett johansson jeremy renner recensie ward verrijcken

Sinds Disney zich ontfermt over het Marvel-universum, zijn de bioscoopavonturen rond de verschillende superhelden onwaarschijnlijk succesvol geworden. De drie films rond Iron Man en telkens twee films rond Thor en Captain America brachten honderden miljoenen dollars op. De kers op de taart was de eerste 'Avengers'-film uit 2012, die een box office genereerde van ruim 1,5 miljard dollar. Samen sterk, en dus vooral: samen schatrijk.
Disney blijft het Marvel-fenomeen uiteraard verder ontginnen. De 'Avengers'-sequel mocht wat kosten: het productiebudget wordt geschat op 250 miljoen dollar. Aangezien verwacht wordt dat de opbrengst vlot over een miljard dollar zal gaan, om nog maar te zwijgen over de gigantische inkomsten uit de merchandising, is dat een absoluut gezonde investering.
 

Artificiële intelligentie

Voor de niet-ingewijden: de Avengers zijn het team superhelden onder leiding van techno-wizard Tony Stark, die bijklust als Iron Man. Thor, Captain America, Hawkeye, de Black Widow en de Hulk behoren tot zijn vaste team. De ploeg wordt uitgebreid met een mysterieuze tweeling, de supersnelle Quicksilver en de Scarlet Witch.
Na een flitsende start met werkelijk ongelofelijke stunts, nemen de Avengers hun intrek in een nieuw hoofdkwartier. Daar experimenteren Stark en Bruce Banner (de wetenschapper van wie het alter ego de Hulk een identiteitscrisis beleeft) met artificiële intelligentie. Ze creëren een superwezen, de zogenaamde Ultron, die zich echter niet aan de regels houdt. Ultron keert zich tegen zijn scheppers en tegen de gehele mensheid. De Avengers moeten al hun middelen, al hun krachten aanspreken om dat waanzinnige gevaar het hoofd te bieden. Dat is het startschot voor een reeks adembenemende veldslagen, culminerend in een stad die letterlijk uit de grond rijst. De ultieme, apocalyptische confrontatie vindt dus plaats hoog in de wolken.
 

Verbluffende actie

Dit monster van een blockbuster is in de eerste plaats een triomf van speciale effecten. De personages van digitale makelij zijn verbluffend levensecht, de actiesequenties in 3D zijn foutloos gecreëerd. Regisseur Joss Whedon laat zijn camera's door de woeste vertelling razen, geen enkele beeldovergang lijkt nog onmogelijk. Telkens je denkt dat je nu wel alles gezien hebt, schudt Whedon een nog verrassender stunt uit zijn mouw. Na afloop is wel even naar adem happen, zo overdadig is de actie.
Wat 'Avengers: Age of Ultron' zo genietbaar maakt, is dat het script op de juiste momenten ook aandacht besteedt aan de emotionele leefwereld van de personages. In mooie flashbacks zien we hoe bijvoorbeeld de Black Widow gedoemd werd tot een leven als crime fighter, en in het geval van Hawkeye maken we zelfs kennis met zijn gezin en vernemen we zijn twijfels over zijn toekomst als Avenger.
'Avengers: Age of Ultron' is een veelbelovende (en amper te overtreffen) start van het blockbuster-seizoen 2015, al heb je wel flink wat voorkennis nodig om alle verhaallijnen, alle dilemma's, te kunnen volgen.
 

Ward Verrijcken - op Twitter: @filmWard
Ward Verrijcken werd op zijn tiende door zijn vader voor tv gezet op een regenachtige zondag, voor Hitchcocks 'Rebecca'. Sindsdien wou hij enkel nog praten over cinema, wat hij momenteel doet voor het VRT Journaal, op Radio 1, op Radio 2, op MNM en op deze site.

'Avengers: Age of Ultron' - Regie: Joss Whedon met o.a. Robert Downey Jr., Chris Evans, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson en Jeremy Renner. 2u21

yt