wereldcinema in de kijker

di 14/04/2015 - 15:18 Kwaliteitsfilms met een stevige portie engagement en een open kijk op de wereld: dat is waar het MOOOV filmfestival voor staat. Regisseurs uit de hele wereld stellen hun films voor aan het publiek op acht verschillende locaties in Vlaanderen. MOOOV loopt tot 5 mei.

film wereldcinema mooov turnhout brugge films met zicht op de wereld genk sint niklaas koersel beringen lier roeselare dilbeek

Taxi Teheran van Jafar Panahi

Filmfestival MOOOV wil geen doordeweeks filmfestival zijn. De gekozen films zijn onderworpen aan strenge criteria: een maatschappelijk engagement met een oog voor de strubbelingen in de wereld en een hart voor zijn bewoners. Kwaliteit is nog zo'n vereiste voor de films die je kunt zien op het MOOOV festival.

Zoals de vorige jaren is het aanbod te bekijken op acht verschillende locaties in Vlaanderen: Turnhout, Brugge, Genk, Sint-Niklaas, Lier, Roeselare, Koersel-Beringen en Dilbeek. MOOOV duurt van 23 april tot 5 mei.


Cobra.be maakte een korte selectie uit de films van MOOOV op basis van de belangrijkste  maatschappelijke  thema's.

De openingsfilm is 'The Farewell Party' van Sharon Maymon en Tal Granit en belicht een belangrijk ethisch thema: euthanasie. De regisseurs verwerken de problematiek op een tedere, gevoelige manier en brengen er tegelijkertijd ook een zekere luchtigheid in.

Migratie - Discriminatie

De film 'Atlantic' van regisseur Jan-Willem van Ewijk (Nederland-België) gaat over migratie.
'Fettah', het hoofdpersonage uit de film, woont in een dorp aan de Marokkaanse kust. Voor de kost leert hij toeristen windsurfen en hij geeft hen onderdak. Dan wordt hij verliefd op een Nederlands meisje en begint hij met het idee te spelen om te immigreren. Op een dag neemt hij zijn surfplank en vertrekt.
Regisseur Jan-Willem van Ewijk is zelf een verwoed beoefenaar van de windsurfsport en de hoofdrol in zijn film wordt vertolkt door windsurfkampioen Fettah Lamara.

Trailer  'Atlantic'  van Jan-Willem van Ewijk.

Natuur - Ecologie

In de documentaire  'Just Eat it, A Food Wast Story'  gaat het Canadese regisseurskoppel Jenny en Grant Baldwin een uitdaging aan. Ze willen proberen om zes maanden te overleven op niets anders dan weggegooid voedsel. Op hun zoektocht vinden ze soms gigantische hoeveelheden afgekeurd voedsel. De verspilling is onvoorstelbaar groot, en niet alleen bij de productie en in de supermarkten. Ook gezinnen maken er zich schuldig aan.

'Just Eat It'  brengt alle partijen, van boeren tot consumenten,  voor de camera. Op filmfestivals scoort deze documentaire steevast hoog en won hij al verscheidene publieksprijzen.

Trailer  'Just Eat It, A Food Wast Story' van Jenny en Grant Baldwin

De positie van de vrouw

©Thierry Michel

Dokter Mukwege, gynaecoloog en stichter van het Congolese Panzu-ziekenhuis in Kivu, is het hoofdpersonage in de documentaire 'De man die vrouwen herstelt - De woede van Hippocrates' van Thierry Michel.

Sinds 1999 behandelde dokter Mukwege al 40.000 vrouwen die het slachtoffer werden van seksueel geweld tijdens de burgeroorlogen die Oost-Congo teisteren. "Vrouwenlichamen zijn tot een waar slagveld uitgegroeid en verkrachting als oorlogswapen gebruikt", zegt Mukwege. Hij is een groot voorvechter van vrouwenrechten en ijvert voor berechting van de daders. Zelf was hij ook al het doelwit van een aanslag. In 2014 werd hij door de Europese gemeenschap bekroond met de Sacharovprijs voor vrijheid van denken.

Trailer 'De Man die vrouwen herstelt - De woede van Hippocrates' van Thierry Michel en Colette Braeckman

MOOOV in het archief van Cobra.be