Hungry Hearts - Saverio Costanzo

di 14/04/2015 - 11:18 *** Verontrustend drama over een passionele liefde die compleet ontspoort wanneer een koppel in New York een kind krijgt en de moeder wegzinkt in depressie. De twee hoofdrolspelers werden in Venetië beloond met prijzen voor Beste Acteur en Actrice.

hungry hearts saverio costanzo drama film recensie ward verrijcken

'Hungry Hearts' opent met de meest gênante ontmoeting denkbaar. In het toilet van een Chinees restaurant in New York raken een Amerikaanse man en een Italiaanse vrouw samen opgesloten. In een lang aangehouden shot zien we de verliefdheid toeslaan. Na enkele minuten weten deze mensen dat ze voor mekaar geboren zijn.

Het huwelijk tussen Jude en Mina lijkt echter meteen vervloekt, wanneer op het eind van het feest een schot weerklinkt en ze een dood hert aantreffen bij de ingang van het restaurant. Mina verliest niet veel later haar job, en met hart en ziel stort ze zich dan op het nakende moederschap.

Kindermishandeling

De soundtrack, gecomponeerd door de gevierde Nicola Piovani, kondigt een angstaanjagend relaas aan: gaandeweg evolueert de romantische score naar onvervalste thriller-muziek. In het benepen appartement waar het koppel woont, sluit Mina zich op met haar zoontje. Zij wil het kind bewust klein houden, geeft het veel te weinig eten. Jude beschuldigt zijn echtgenote van kindermishandeling. De liefde slaat om in wederzijds wantrouwen. Allebei spreken ze van "mijn zoon", nooit van "onze zoon".

Het appartement wordt een gevangenis, door regisseur Saverio Costanzo heel verontrustend en interessant in beeld gebracht. Jude wil er uit ontsnappen, maar je eigen kind ontvoeren, zelfs al is dat om zijn leven te redden, wordt door de autoriteiten niet zomaar getolereerd.

'Hungry Hearts' is een intrigerende studie van eenzaamheid en gebroken liefde, met veel overgave vertolkt door Adam Driver en Alice Rohrwacher. Op het jongste filmfestival van Venetië werden ze allebei met acteursprijzen beloond.

Ward Verrijcken - op Twitter: @filmWard
Ward Verrijcken werd op zijn tiende door zijn vader voor tv gezet op een regenachtige zondag, voor Hitchcocks 'Rebecca'. Sindsdien wou hij enkel nog praten over cinema, wat hij momenteel doet voor het VRT Journaal, op Radio 1, op Radio 2, op MNM en op deze site.

[Hungry Hearts - Regie: Saverio Costanzo met o.a. Adam Driver, Alice Rohrwacher en Roberta Maxwell. 1u49]