Child 44 - Daniel Espinosa

di 14/04/2015 - 10:24 ** Onevenwichtige thriller die zich afspeelt in het Rusland van de jaren vijftig, toen Stalin met ijzeren hand regeerde en er officieel geen misdaad bestond. Tom Hardy speelt een agent die in dat regime de jacht inzet op een seriemoordenaar.

child 44 daniel espinosa koude oorlog thriller film recensie ward verrijcken

In de Sovjet-Unie van 1953 heerst er paranoia. Niemand is te vertrouwen, iedereen kan een vijand van de staat zijn. Leo Demidov (rol van Tom Hardy) is een agent van de KGB, de harteloze spionagedienst. Het is zijn job om vijanden van de staat te ontmaskeren, en zijn eigen vrouw, met wie hij in een liefdeloos huwelijk zit gevangen, is één van de verdachten.

Demidov richt zijn aandacht elders, omdat hij vermoedt dat er een seriemoordenaar aan het werk is nadat een aantal kinderlijken wordt aangetroffen naast spoorweglijnen. Maar volgens de officiële richtlijn van het communistische apparaat bestaat er geen misdaad in Rusland, want Stalin beweert dat moord een "kapitalistische ziekte" is.

Moordmysterie

Nadat Demidov en zijn vrouw worden verbannen naar een vervuilde industriestad in een verre uithoek van het land, blijft hij zich vastbijten in de zaak. Daardoor wordt hij opgejaagd door voormalige vrienden, maar sluit hij nieuwe, soms verrassende, bondgenootschappen.

De Zweedse regisseur Daniel Espinosa, die zijn reputatie vestigde met de woeste actiethriller 'Snabba Cash', werkt hier met een groot budget van 50 miljoen dollar en een indrukwekkende cast, met o.a. Noomi Rapace, Gary Oldman en Vincent Cassel. De sfeerschepping is heel geslaagd, de donkere beelden evoceren vaak treffend de bange dagen van het Stalin-regime. Helaas rammelt het script: zelfs na ruim twee uur wordt het centrale moordmysterie nogal slordig opgelost.

'Child 44' is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Tom Rob Smith, die zijn verhaal baseerde op de zaak van de zogenaamde Rostov Ripper, een seriemoordenaar die tussen 1978 en 1990 liefst 52 slachtoffers maakte. Tom Rob Smith behandelde ook andere thema's, zoals het lot van Oekraïense weeskinderen en homoseksualiteit, maar in de film worden die veel te oppervlakkig aangeraakt.

Ward Verrijcken - op Twitter: @filmWard
Ward Verrijcken werd op zijn tiende door zijn vader voor tv gezet op een regenachtige zondag, voor Hitchcocks 'Rebecca'. Sindsdien wou hij enkel nog praten over cinema, wat hij momenteel doet voor het VRT Journaal, op Radio 1, op Radio 2, op MNM en op deze site.

[Child 44 - Regie: Daniel Espinosa met o.a. Tom Hardy, Noomi Rapace, Gary Oldman, Vincent Cassel, Joel Kinnaman en Paddy Considine. 2u17]


Verslavend veel film met Cinenews.be