Suite Française - Saul Dibb

di 14/04/2015 - 09:59 *** Romantisch oorlogsdrama over een verboden liefde tussen een Nazi-officier en een Franse vrouw. Matthias Schoenaerts is bijzonder charismatisch naast topactrices Michelle Williams en Kristin Scott Thomas.

suite francaise saul dibb matthias schoenaerts oorlogsfilm drama film recensie ward verrijcken

Ward Verrijcken in gesprek met Matthias Schoenaerts

Ward Verrijcken had een uitgebreid interview met Matthias Schoenaerts.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Irène Némirovsky, een Russisch-Franse schrijfster die in 1942 gedeporteerd werd naar Auschwitz en daar stierf. Tijdens de beginjaren van de oorlog was ze aan een boek begonnen waarin ze haar ervaringen van de Nazi-bezetting neerschreef. Na haar dood bleef het manuscript ongelezen. Tot haar dochters het in 1998 terugvonden en publiceerden als 'Suite Française', wat uitgroeide tot een internationale bestseller.

Gedeelde passie

De film opent met een bombardement op het Franse dorpje Bussy. Het is 1940, en met veel machtsvertoon rolt het Duitse leger Bussy in. In het huis van de rijke weduwe Madame Angellier wordt een Duitse officier gestationeerd. De zoon van Madame Angellier vecht aan het front, zijn mooie echtgenote Lucille ondergaat de eenzaamheid en het strenge regime van haar schoonmoeder.

De officier in kwestie, Bruno von Falk, is een gevoelige ziel. Voor de oorlog was hij componist en hij deelt die liefde voor muziek met Lucille. Samen aan de piano groeien ze onvermijdelijk naar elkaar toe. Zo proberen tegen hun verliefdheid te vechten, want Lucille wil ten allen prijze vermijden dat ze van collaboratie wordt beschuldigd. Wanneer ze bovendien een Franse boer wil helpen die op de vlucht moet voor de Nazi's, wordt ze zowel de minnares als opgejaagd wild voor Bruno.

Filmster Matthias

'Suite Française' is een fijngevoelige film, over de delicate sociale structuur in oorlogstijd, en over onmogelijke liefde die al die ontbering net enige zin geeft. De dreiging van de Nazi's en de angst van de Franse bevolking zijn goed getroffen, regisseur Saul Dibb ('The Duchess') weet hoe hij die historische context moet reconstrueren

In de meer dramatische scènes gaat Dibb misschien iets te braaf te werk, en de nevenplots met de boeren en de burgemeester, die als martelaar wordt geofferd, zijn niet altijd even interessant uitgewerkt.

In ieder geval bewijst de vertolking van Matthias Schoenaerts dat hij nu een volwaardige internationale filmster is. Hij houdt zich moeiteloos staande naast de ijskoude Kristin Scott Thomas en zeker naast Michelle Williams, die zelfs wat bleekjes afsteekt naast het charisma van Schoenaerts. 'Suite Française' is een veelbelovende start in het wonderjaar 2015 voor de Vlaamse acteur: er komen binnenkort nog films uit waarin hij het scherm deelt met Carey Mulligan, Kate Winslet en Tilda Swinton.

Ward Verrijcken - op Twitter: @filmWard
Ward Verrijcken werd op zijn tiende door zijn vader voor tv gezet op een regenachtige zondag, voor Hitchcocks 'Rebecca'. Sindsdien wou hij enkel nog praten over cinema, wat hij momenteel doet voor het VRT Journaal, op Radio 1, op Radio 2, op MNM en op deze site.

[Suite Française - Regie: Saul Dibb met o.a. Michelle Williams, Matthias Schoenaerts, Kristin Scott Thomas, Ruth Wilson, Sam Riley en Lambert Wilson. 1u47]