Son of a Gun - Julius Avery

di 07/04/2015 - 10:26 * Het Australische misdaadverhaal ‘Son of a Gun’ wil graag de menselijke kant van een onmenselijk milieu laten zien. Maar het toont vooral een gebrek aan inventiviteit.

film sun of a gun recensie julius avery brenton thwaites ewan mcgregor alicia vikander matt nable jacek koman tom budge nash edgerton damon herriman ruben nollet

                                       “Er zijn twee soorten mensen op deze aarde.”

Het valt niet meer te tellen hoe vaak ik die zin al te horen heb gekregen in een film. In ‘Focus’ vertelde Will Smith onlangs nog dat je hamers en nagels hebt. In ‘Pulp Fiction’ klinkt het dat er Beatles-mensen en Elvis-mensen bestaan. ‘American Sniper’ zag zelfs drie categorieën en deelde de mensheid op in wolven, schapen en schaapherders. ‘In ‘Son of a Gun’ voegt Ewan McGregor zijn eigen variante toe: je hebt chimpansees en je hebt bonobo’s.

Vertrouwen en liefde

“Als chimpansees bedreigd worden, zullen ze vechten en zelfs hun eigen jongen doden. Bonobo’s kruipen gewoon dicht bij elkaar en neuken,” luidt zijn uitleg, en hij voegt er nog fijntjes aan toe: “De bonobo’s zijn bijna uitgestorven.” Dat McGregors personage Brendan Lynch in dit Australische misdaaddrama bij de chimpansees hoort, heb je op dat moment al lang begrepen. De essentie van het verhaal is dat er in het criminele milieu waarin hij carrière heeft gemaakt, geen ruimte is voor relaties, laat staan liefde. Liefde veronderstelt immers vertrouwen, en als misdadiger mag je niemand vertrouwen.

De persoon aan wie hij dat allemaal vertelt, JR (rol van Brenton Thwaites), heeft nog niet aan den lijve ondervonden hoe gevaarlijk het is om iemand in je hart toe te laten als je aan de foute kant van de wet opereert. JR heeft Lynch geholpen om uit de gevangenis te ontsnappen en heeft zo diens respect verdiend. De doorgewinterde overvaller lijkt de jonge kerel nu ook zo’n beetje als zijn protegé te zien. Daarom vindt hij dat hij moet ingrijpen,wanneer JR interesse toont voor het knappe Oost-Europese gangsterliefje Tasha (rol van Alicia Vikander).

Haperend

Op zich is de beginsituatie van ‘Son of a Gun’ ergens wel interessant, en met Ewan McGregor op de aftiteling weet je dat op zijn minst de scènes waarin hij opduikt, een beetje impact zullen hebben. Alleen blijft de romantische invalshoek waarmee debuterend regisseur Julius Avery komt aandraven, grotendeels haperen, ook al omdat Thwaites en Vikander geen spatje wederzijdse aantrekkingskracht voor elkaar krijgen.

Wat dan nog rest, zijn een sterk eerste half uur en de duivelse grijns van Ewan McGregor. Niet niks, maar ook niet veel.
 

Ruben Nollet
Ruben Nollet schrijft over film voor onder meer Cobra.be, deredactie.be, De Tijd, P-Magazine en CineNews. Hij is van kindsbeen af een horrorfan, wat hem in het begin de nodige nachtmerries bezorgde. Vandaag is hij echter een volstrekt evenwichtige persoonlijkheid.

[‘Son of a Gun’ – van Julius Avery met Brenton Thwaites, Ewan McGregor, Alicia Vikander, Matt Nable, Jacek Koman, Tom Budge, Nash Edgerton, Damon Herriman – 1u48]