Fast & Furious 7 – James Wan

di 31/03/2015 - 10:24 ** Na een heerlijk opzwepende zesde episode zet de ‘Fast & Furious’-reeks cinematografisch gezien een stap achteruit. Al zal dat de snelheidsfreaks, die willen komen rouwen om hun overleden held Paul Walker, wellicht worst wezen.

fim recensie fast and furious paul walker james wan vin diesel dwayne johnson michelle rodriguez kurt russell ward verrijcken

Wanneer een filmreeks het cijfer 7 in de titel heeft staan, kan dat twee dingen betekenen: het gaat om onvergetelijke cinema waar geen eind aan hoort te komen, en/of er wordt schandalig veel geld mee verdiend. De ‘Fast & Furious’-reeks, over een vriendengroep snelheidsduivels met onstilbare appetijt voor avontuur, ging de voorbije jaren in crescendo: de zesde film was, voor het genre althans, een artistiek hoogtepunt en de box office blééf maar aandikken. Helaas werd regisseur Justin Lin voor deze zevende film vervangen door de minder ervaren James Wan, van wie de mise-en-scène lang niet zo begeesterend is, en die ook werd opgescheept met een flauw scenario.

Er zal hoe dan ook een stormloop naar de bioscopen ontstaan, al was het maar omdat deze film de allerlaatste vertolking bevat van hoofdrolspeler Paul Walker. Die overleed tijdens de opnames van ‘Fast & Furious 7’, ironisch genoeg in een autocrash wegens overdreven snelheid.
 

Geweldorgie

Echt veel voorkennis is niet nodig. Onze helden worden in ‘Fast & Furious 7’ achterna gezeten door een Britse psychopaat (rol van de betrouwbare Jason Statham) van wie de wraakzucht meteen wordt geïllustreerd in de openingsscène, wanneer hij een ziekenhuis in de as legt. Op het spel staat een revolutionair tracking-systeem, met de pompeuze naam ‘God’s Eye’, dat iedereen op de aardbol binnen luttele seconden kan lokaliseren. Als dat in de verkeerde handen terecht komt, van kapitaalkrachtige terroristen bijvoorbeeld, zou dat een bedreiging voor de wereldvrede kunnen betekenen.

Het Amerikaanse leger doet een beroep op de furieuze autofreaks en stuurt hen naar Abu Dhabi, waar ze de wolkenkrabbers van miljoenen dollars schade voorzien. Dat is nog maar de generale repetitie voor een verwoestende finale in L.A. dat met snelle bolides, helikopters en drones tot puin wordt herschapen.

‘Fast & Furious 7’ is geen jongensachtige adrenalineprent meer maar wel één lange geweldorgie. Tussendoor wordt er meermaals gepreekt over het belang van familie, wat de volledige cast tot gênante vertolkingen veroordeelt. Wel grappig zijn de verschillende momenten waarin het Belgische bier wordt aangeprezen. “Die monniken weten verdomd goed waar ze mee bezig zijn,” aldus een verlekkerde Kurt Russell. De beste actiesequentie zit in de eerste helft: een wilde achtervolging in een stoffig berglandschap, eindigend met een waanzinnige stunt met een bus die over een klif bengelt en waaruit het personage van Paul Walker ternauwernood weet te ontsnappen.
 

Paul Walker

Melancholie

Toen Paul Walker voor het einde van de opnames verongelukte, werd de productie een heel aantal maanden stilgelegd. Er werd beslist om zijn rol te behouden, waardoor zijn niet-afgewerkte scènes moesten gespeeld worden door stand-ins, voornamelijk Walkers eigen broers Caleb en Cody. Via ingenieuze montage, maar ook met speciale effecten die het gezicht van Walker op andere lichamen ‘plakken’, kan zijn personage toch de hele film uitspelen. Dat was wel een bijzonder dure operatie: het productiebudget van ‘Fast & Furious 7’ bedraagt 250 miljoen dollar, bijna honderd miljoen dollar meer dan van de zesde film.

Omdat je bijna twee uur lang naar een geliefd acteur zit te kijken die er niet meer is, hangt er flink wat melancholie over deze actieprent. Tijdens een scène op een kerkhof, bijvoorbeeld, zegt iemand: “Beloof me dat we er nooit meer naar een begrafenis moeten gaan.” Waarop Walker, nogal griezelig, antwoordt: “Just one more.” Tijdens de laatste tien minuten van ‘Fast & Furious 7’ wordt op het strand volwaardig afscheid genomen, helaas met een stroperige montage en een vreselijke voice-over van Vin Diesel.
 

Ward Verrijcken - op Twitter: @filmWard
Ward Verrijcken werd op zijn tiende door zijn vader voor tv gezet op een regenachtige zondag, voor Hitchcocks 'Rebecca'. Sindsdien wou hij enkel nog praten over cinema, wat hij momenteel doet voor het VRT Journaal, op Radio 1, op Radio 2, op MNM en op deze site.

‘Fast & Furous 7’ – Regie: James Wan met o.a. Vin Diesel, Paul Walker, Dwayne Johnson, Michelle Rodriguez en Kurt Russell. 2u14