Focus – Glenn Ficarra & John Requa

di 24/03/2015 - 08:19 *** Will Smith speelt een meesteroplichter, in deze zwoele thriller die ons op z’n James Bonds meeneemt naar heel wat exotische locaties. De film is snel vergeten, maar doet perfect wat hij moet doen: fotogeniek escapisme serveren.

focus glenn ficarra john requa will smith margot robbie thriller film recensie ward verrijcken

Nicky Spurgeon is een man van de wereld, scherp gekleed, geoefend in de kunst van conversatie. Wanneer hij op z’n eentje in een New Yorks restaurant zit te eten, wordt hij verleid door de oogstrelende blondine Jess. Zij probeert ‘m later in een hotelkamer te bestelen, maar Nicky had haar trucs al lang door. Hij is een meesteroplichter, en na die eerste ontmoeting smeekt Jess om bij hem in de leer te gaan.

Nicky rekruteert Jess voor zijn team dat in New Orleans een grootse operatie uitvoert om toeristen en casino’s grote sommen geld afhandig te maken. Alles loopt gesmeerd, er worden miljoenen dollars “verdiend”. Maar na die opwindende week wordt Jess tot haar grote verbazing gedumpt. Hoewel Nicky duidelijk verliefd is geworden op haar, besluit hij van de ene op de andere dag alle banden te verbreken.

Verraderlijke charme

Enkele jaren later botsen Jess en Nicky toevallig (of niet?) weer op elkaar in Buenos Aires. Zij is ondertussen de vriendin van een Formule 1-baas, die Nicky inhuurt om andere teams te saboteren. De vonken slaan opnieuw over en Nicky stelt Jess voor om samen een laatste grote slag te slaan en dan met hun tweetjes te gaan rentenieren. Het plan loopt echter niet van een leien dakje, zoals dat hoort in een thriller in het genre van ‘Ocean’s 11’, gekruid met een snuifje James Bond.

Het heen-en-weer bedriegen van de vele personages wordt helder uit de doeken gedaan door scenaristen en coregisseurs Glenn Ficarra en John Requa. Zij wisten ons enkele jaren geleden al te charmeren met hun debuut, ‘I Love You Phillip Morris’, waarin Jim Carrey gestalte gaf aan een homoseksuele meesteroplichter.

In ‘Focus’ leven Ficarra en Requa zich uit met op zwoele muziek getimede montages en ze voelen ook goed aan wanneer ze de actie moeten stilleggen. De protagonisten krijgen in die scènes een gepast dramatisch fundament zodat wij als kijkers voldoende sympathie kunnen ontwikkelen voor deze aaibare criminelen, met de juiste dosis verraderlijke charme vertolkt door Will Smith en Margot Robbie. De finale, met een last minute-introductie van een verrassend personage, sluit de behoorlijk ingewikkelde plot prima af, explosief en teder tegelijk. Meer moet soms echt niet zijn.

Ward Verrijcken - op Twitter: @filmWard
Ward Verrijcken werd op zijn tiende door zijn vader voor tv gezet op een regenachtige zondag, voor Hitchcocks 'Rebecca'. Sindsdien wou hij enkel nog praten over cinema, wat hij momenteel doet voor het VRT Journaal, op Radio 1, op Radio 2, op MNM en op deze site.

[‘Focus’ – Regie: Glenn Ficarra en John Requa met o.a. Will Smith, Margot Robbie, Adrian Martinez, Gerald McRaney en Rodrigo Santoro. 1u44]