Chappie: Robot Rebel - Neill Blomkamp

di 10/03/2015 - 10:41 *** Een politierobot krijgt een revolutionair A.I.-programma en ontwikkelt een eigen ziel. Deze ‘RoboCop’-variante neemt het idee van zijn voorbeeld en doet er zijn eigen entertainende ding mee.

chappie robot rebel neill blomkamp thriller science fiction recensie ruben nollet

De Zuid-Afrikaanse regisseur Neill Blomkamp is er de man niet naar om filmliefhebbers voor de gek te houden. Hij steekt dan ook niet weg dat hij voor ‘Chappie: Robot Rebel’ hele potten mosterd bij ‘RoboCop’ is gaan lenen. En waarom ook niet? Het idee dat Paul Verhoeven en diens scenaristen bijna 30 jaar geleden uitwerkten, is meer dan vlezig genoeg om verschillende soorten soep van te koken. Dat iemand als de Braziliaanse regisseur José Padilha (‘Tropa de elite’) er vorig jaar nog een remake van maakte, zegt op zich genoeg.

Scouts tegen de misdaad

Vergeleken met die ‘RoboCop’-update staat ‘Chappie: Robot Rebel’ trouwens steviger op zijn stelten. Het uitgangspunt is zeer vergelijkbaar, ook al verhuist Blomkamp de actie naar zijn thuisstad Johannesburg. De misdaadcijfers swingen er al jaren de pan uit, wat de overheid ertoe aanzet om voor de ordehandhaving een nieuwe uitvinding van wapenfabrikant Tetravaal in te zetten: gesofisticeerde robots die autonoom reageren op bepaalde dreigingen.

De zogenaamde Scouts, een ontwerp van de jonge ingenieur Deon Wilson (rol van Dev Patel), blijken een enorm succes. Daar is CEO Michelle Bradley (gespeeld door Sigourney Weaver) uiteraard bijzonder blij mee, maar niet iedereen deelt die vreugde. Met name Vincent Moore (Hugh Jackman), een collega met een heel eigen concept voor een politierobot — een concept dat overigens ook al onverbloemd naar ‘RoboCop’ verwijst —, kijkt vol afgunst toe.

Aangespoord door zijn succes benadert Wilson zijn baas met een revolutionair voorstel: hij staat op het punt om een doorbraak te maken met software die robots niet enkel autonoom doet handelen maar die hen ook emoties en zelfstandige gedachten geeft. De CEO stelt haar veto, waarop Wilson dan maar op eigen houtje de software in een afgedankte Scout installeert. En zo wordt Chappie geboren, de allereerste robot met een ziel.

Tederheid en humor

‘Chappie: Robot Rebel’ is sciencefiction met een flinke scheut actie, maar Blomkamp ziet zijn film duidelijk in de eerste plaats als een fabel. Hij schetst zijn personages en thema’s met klare lijn. Het komt de subtiliteit van zijn verhaal niet meteen te goede, maar dat maakt weinig uit. ‘Chappie: Robot Rebel’ is een film over goed en kwaad, over de pijn van het zijn en de wonderen van het leven.

Blomkamp heeft een veel zachtere ziel dan Verhoeven, en dat merk je aan de geinige grapjes en de opvallende tederheid. Hij heeft ook de luxe dat hij kan samenwerken met zijn fetisjacteur Sharlto Copley, die met zijn stem, houding en bewegingen het blikken personage van Chappie ogenblikkelijk een persoonlijkheid geeft, eerst kinderlijk maar al snel meer ontwikkeld.

Frankenstein

Daar weeft Blomkamp ook nog eens een opmerkelijke ‘Frankenstein’-variatie doorheen. Op zich sluit het thema perfect aan bij de rest van het verhaal. Het is tenslotte niet moeilijk om Wilson te zien als de gedurfde wetenschapper en Chappie als het creatuur. Bovendien komt het op een bepaald moment tot een gesprek tussen beiden waarin Chappie zich afvraagt waarom Wilson hem überhaupt geschapen heeft, als hem toch maar een beperkt leven beschoren is.

Blomkamp vertikt het echter om zijn personages zomaar te verdoemen voor hun overmoed. Integendeel, het personage dat Chappies bestaan expliciet om morele/religieuze redenen verkettert — Wilsons concurrent Moore — heeft duidelijk een vijs los. En toch bevat de film ook een zichtbare spirituele dimensie.

Is ‘Chappie: Robot Rebel’ het nieuwtestamentische antwoord op het oudtestamentische ‘Frankenstein’? Misschien. Is hij goed voor een plezierige avond? Dat zeker.

Ruben Nollet
Ruben Nollet schrijft over film voor onder meer Cobra.be, deredactie.be, De Tijd, P-Magazine en CineNews. Hij is van kindsbeen af een horrorfan, wat hem in het begin de nodige nachtmerries bezorgde. Vandaag is hij echter een volstrekt evenwichtige persoonlijkheid.

[‘Chappie: Robot Rebel’ – van Neill Blomkamp met Sharlto Copley, Dev Patel, ¥o-Landi Vi$$er, Ninja, Hugh Jackman, Sigourney Weaver, Jose Pablo Cantillo, Brandon Auret, Johnny Selema – 2u]