Inherent Vice - Paul Thomas Anderson

di 03/03/2015 - 11:45 **** Na een halve eeuw is er eindelijk iemand in geslaagd om een roman van de literaire reus Thomas Pynchon te verfilmen. Regisseur Paul Thomas Anderson is dan ook van geen kleintje vervaard.

film inherent vice paul thomas anderson regisseur joaquin phoenix katherine waterston josh brolin benicio del toro owen wilson jena malone eric roberts boek thomas pynchon auteur verfilming recensie ruben nollet

Het waren gevaarlijke tijden voor drugsliefhebbers, astrologisch gezien.” De zachte vertelstem die de kijker doorheen ‘Inherent Vice’ gidst, zegt niet zoveel, maar ze plaatst wel belangrijke toetsen bij de gebeurtenissen. De stem behoort toe aan Sortilège, een wolhoofdig hippiemeisje dat de dingen beter lijkt te begrijpen dan je zou verwachten. De vraag is alleen of ze echt bestaat.

Niet altijd even nuchter

Die vraag loopt sowieso als een rode draad door het verhaal. De hoofdfiguur van ‘Inherent Vice’, Larry ‘Doc’ Sportello (rol van Joaquin Phoenix), verdient dan wel zijn boterham als privédetective, hij besteedt een flink deel van zijn inkomen aan geestverruimende middelen, met een voorkeur voor marihuana. We zitten dan ook in Los Angeles anno 1970 en Doc staat met meer dan zes tenen van zijn open sandalen in de flower power-subcultuur. Het houdt hem niet tegen om zijn job vrij behoorlijk uit te oefenen. Meer nog, omdat hij de wereld niet altijd even nuchter bekijkt, lijkt hij meer voeling te hebben met de absurditeit van het bestaan dan de politieagenten die hij op zijn weg ontmoet.

Het onderzoek begint, wanneer Doc het bezoek krijgt van een ex-vriendin op wie hij nog altijd smoorverliefd is. Onderweg zal hij een hele reeks merkwaardige figuren en organisaties ontmoeten. ‘Inherent Vice’ wemelt van karakters die je maar een keer te zien krijgt en daarna weer verdwijnen. Voeg daar de bedenking aan toe dat Doc zich misschien dingen inbeeldt, en je krijgt op den duur een plot waar je met de beste wil van de wereld geen touw aan vast kunt knopen.

Surfen op de golf van gekte

Maar dat maakt ook net een deel van het plezier uit. ‘Inherent Vice’ nodigt je uit om al je voorbehoud te laten varen, op een plank te springen en mee te surfen op de golf van gekte die Doc op zich ziet afkomen. Net als Thomas Pynchon in zijn oorspronkelijke roman serveert regisseur Paul Thomas Anderson (‘There Will Be Blood’, ‘Boogie Nights’) die heerlijke verwarring met gulle scheppen absurde humor en burleske grappen. En dat draagt op zijn beurt bij tot de paranoïde sfeer van het verhaal, een weerspiegeling van de groeiende ontreddering in Amerika anno 1970. De hippiedroom spatte toen uit elkaar en de realiteit waarin iedereen plots ontwaakte, zag er veel minder rooskleurig uit.

‘Inherent Vice’ lijkt op het eerste gezicht complete nonsens, maar je hoeft niet zo diep te graven in deze opmerkelijke film noir om op een rijke goudlaag te stoten.

Ruben Nollet
Ruben Nollet schrijft over film voor onder meer Cobra.be, deredactie.be, De Tijd, P-Magazine en CineNews. Hij is van kindsbeen af een horrorfan, wat hem in het begin de nodige nachtmerries bezorgde. Vandaag is hij echter een volstrekt evenwichtige persoonlijkheid.

[‘Inherent Vice’ – van Paul Thomas Anderson met Joaquin Phoenix, Katherine Waterston, Josh Brolin, Benicio Del Toro, Owen Wilson, Jena Malone, Eric Roberts – 2u28]

Bekijk hieronder de trailer
 

yt