Wild – Jean-Marc Vallée

di 03/03/2015 - 10:00 *** De autobiografie van Cheryl Strayed, die de wildernis in trok om haar leven terug op orde te krijgen, is integer verfilmd door de regisseur van ‘Dallas Buyers Club’. Glansrollen, en Oscarnominaties, voor Reese Witherspoon en Laura Dern.

film wild jean marc vallée regisseur reese witherspoon laura dern thomas sadoski michiel huisman gaby hoffman boek wild: from lost to found on the pacific crest trail recensie ward verrijcken

Cheryl Strayed was een jonge vrouw die met zichzelf in het reine wilde komen na jaren van zelfdestructief gedrag en seksuele losbandigheid. Ze besloot, nogal impulsief, om op haar eentje het Pacific Crest Trail te trotseren: een langeafstandspad in het westen van de VS, dat begint in het uiterste zuiden van Californië en meer dan 4000 kilometer later eindigt aan de grens met Canada. Cheryl Strayed legde zelf zowat 1700 kilometer af.
De vele ontberingen die Strayed op haar louterende tocht ervoer, schreef ze in 2012 neer in het gevierde boek ‘Wild: from Lost to Found on the Pacific Crest Trail’. Steractrice Reese Witherspoon kocht de rechten en speelt nu de hoofdrol in de verfilming ervan.
 

Onmenselijke uitdaging

‘Wild’ is geen chronologische vertelling. We leren Cheryl kennen op een moment dat ze het tijdens haar loodzware wandeling absoluut niet meer ziet zitten. Haar bebloede voeten passen nog amper in haar laarzen, die ze in grote frustratie wegsmijt in een vallei. Maar opgeven doet ze niet: daarvoor heeft haar geest te veel heling nodig.
De waanzinnige tocht is voor Cheryl een manier om aan haar verleden te ontsnappen en een toekomst te vinden die haar (pun intended) weer op het rechte pad brengt. In korte flashbacks zien we hoe de jeugd van Cheryl getekend werd door huiselijk geweld. Hoe haar moeder, die ze de “love of my life” noemt, een beter leven voor haar kinderen probeerde te organiseren. En hoe Cheryl die moeder (mooie, stille rol van Laura Dern) verloor op het moment dat ze zelf de volwassenheid werd ingestuurd en haar het meeste nodig had.
Cheryl zocht troost in heroïne, destructieve relaties, seksuele uitspattingen. En tenslotte in die eenzaamheid van het Pacific Crest Trail. Haar rugzak is veel te zwaar—in een heel metaforische scène worstelt Witherspoon minutenlang met het gevaarte dat ze amper kan optillen vooraleer ze de wilde natuur kan instappen. Tijdens de eerste dag op het Trail mompelt ze constant tegen zichzelf: “What the fuck? What have I done? You can quit.” Maar uiteindelijk zet ze dapper door. Ze ontmoet af en toe andere wandelaars die haar stukje bij beetje doen geloven dat ze de schier onmenselijke uitdagingen die ze voor zichzelf heeft gesteld, toch aankan. “Ik ga mezelf terug wandelen naar de vrouw die mijn moeder dacht dat ik was,” luidt haar motivatie.
 

Foutloos vertolkt

De film werd eind 2013 opgenomen in Oregon en Californië. Reese Witherspoon en haar gigantische rugzak slenteren door de weidse landschappen die door regisseur Jean-Marc Vallée met veel respect—esthetisch verantwoord maar nooit te overweldigend mooi—worden belicht. Vallée liet zich vorig jaar ook al opmerken met het stil aangrijpende aids-drama ‘Dallas Buyers Club’, waarvoor Matthew McConaughey en Jared Leto hun Oscars wonnen.

Reese Witherspoon zet een foutloze vertolking neer. In stukjes voice over krijgen we haar twijfels te horen, citeert ze Emily Dickinson en Joni Mitchell, en -vooral- probeert ze de echo’s in haar hoofd te verjagen. Witherspoon is hier mijlenver verwijderd van haar ‘Legally Blonde’-imago, ze is niet langer een meisje, maar een door het leven getekende vrouw. De vertolking is behoorlijk rauw, Witherspoon geeft zich letterlijk en figuurlijk bloot.
‘Wild’ is een doorleefd drama dat zich nooit bezondigt aan al te grootse, triomfantelijke Hollywood-momenten. Maar de triomf van Cheryl Strayed zindert hoe dan ook in elke scène door.
 

Ward Verrijcken - op Twitter: @filmWard
Ward Verrijcken werd op zijn tiende door zijn vader voor tv gezet op een regenachtige zondag, voor Hitchcocks 'Rebecca'. Sindsdien wou hij enkel nog praten over cinema, wat hij momenteel doet voor het VRT Journaal, op Radio 1, op Radio 2, op MNM en op deze site.

Wild – Regie: Jean-Marc Vallée met o.a. Reese Witherspoon, Laura Dern, Thomas Sadoski, Michiel Huisman en Gaby Hoffman. 1u55

yt