Foxcatcher - Bennett Miller

di 24/02/2015 - 11:26 ***** Misschien wel de beste film uit de recente Oscarrace: dit waargebeurde drama over de vreemde vriendschap tussen een worstelkampioen en een geobsedeerde miljardair. Onvergetelijke vertolkingen van Steve Carell, Channing Tatum en Mark Ruffalo.

film recensie ward verrijcken foxcatcher steve carell channing tatum mark ruffalo

De feiten dateren van midden jaren tachtig. De broers Mark en Dave Schultz zijn olympische worstelkampioenen, maar Mark is aan lager wal geraakt en staat nu in de schaduw van de professioneel succesvolle, gelukkig getrouwde Dave.
Dan komt het voorstel van miljardair John E. du Pont om een privéworstelteam te sponsoren. De wat labiele Mark is een makkelijke prooi voor de lokroep van Du Pont.
 

Psychologische oorlogsvoering

De schatrijke erfgenaam installeert Mark op zijn afgelegen landgoed Foxcatcher Farm in Philadelphia, huurt trainers en atleten in en eist totale controle. Contact met de buitenwereld wordt streng afgeraden, ei zo na verboden. Du Pont is helemaal geobsedeerd door de gespierde Mark, in sommige duistere scènes wordt een homo-erotische motivatie gesuggereerd.
Dave maakt zich terecht grote zorgen over het lot van zijn jongere broer, die opnieuw aan wedstrijden deelneemt, maar de ambities van zijn weldoener nooit voldoende kan waarmaken. Dave en zijn gezin voegen zich uiteindelijk ook bij het zogenaamde ‘Foxcatcher’-team van Du Pont. Maar die laatste kan het niet aanzien dat hij zo de controle verliest over “zijn” Mark, terwijl hij zelf een psychologische strijd voert met zijn dominante moeder. En dat zal een dramatische afloop kennen.
 

Magnum opus

‘Foxcatcher’ is een bijzonder intense, af en toe akelige, maar vooral meesterlijke film, het magnum opus van de onvolprezen Amerikaanse cineast Bennett Miller. Die heeft al de moderne klassiekers ‘Capote’, waarvoor de betreurde Philip Seymour Hoffman zijn Oscar won, en het uitmuntende baseballdrama ‘Moneyball’ op zijn actief.
Miller heeft uitzonderlijk lang aan het scenario en de montage van ‘Foxcatcher’ gewerkt. De film ging uiteindelijk in mei van vorig jaar in Cannes in wereldpremière en werd daar door de internationale pers de hemel in geprezen. Terecht, want de uitgekiende mise-en-scène en het foutloze ritme van de vertelling houden de kijker ruim twee uur lang aan zijn stoel gekluisterd.
‘Foxcatcher’ is een waar acteerfestijn. Komiek Steve Carell, onherkenbaar met dode ogen en een neusprothese, is even dreigend als pathetisch als meester-manipulator Du Pont. Tieneridool Channing Tatum vat perfect de droefheid van de beïnvloedbare Mark Schultz,en de Oscargenomineerde Mark Ruffalo is onvergetelijk als het geweten van dit finaal dodelijke drama.
 

Ward Verrijcken - op Twitter: @filmWard
Ward Verrijcken werd op zijn tiende door zijn vader voor tv gezet op een regenachtige zondag, voor Hitchcocks 'Rebecca'. Sindsdien wou hij enkel nog praten over cinema, wat hij momenteel doet voor het VRT Journaal, op Radio 1, op Radio 2, op MNM en op deze site.

Foxcatcher – Regie: Bennett Miller met o.a. Steve Carell, Channing Tatum, Mark Ruffalo, Vanessa Redgrave en Sienna Miller. 2u14