Drift - Benny Vandendriessche

vod
di 22/04/2014 - 11:10 *** Deze mooie, geheimzinnige en finaal ook heel aangrijpende arthouse-film is het resultaat van een intense samenwerking tussen debuterend regisseur Benny Vandendriessche en performance-kunstenaar Dirk Hendrikx.

drift benny vandendriessche dirk hendrikx lieve meussen vlad gliga constantin cojocaru recensie ward verrijcken

‘Drift’ opent met een naakte man die met de moed der wanhoop op een matras wil blijven staan, ergens op zee. Een metaforische start van een poëtische film die ons vervolgens meeneemt naar een kil Roemenië, vol afbrokkelend beton en zwerfhonden. In een aftands ziekenhuis ligt “iemand uit België”, een mooie man van wie de benen zijn geamputeerd. Schipperend tussen heden en verleden, tijdens een eigenzinnige reis van een film, komen we de voorgeschiedenis van deze man te weten.
 

Via performances naar loutering

Regisseur Benny Vandendriessche hanteert een uitgekiende, verbleekte fotografie om de desolate landschappen, en evenzeer de desolate gemoedstoestand van het hoofdpersonage, te schetsen. De man die nu met een wilde baard en een zak vol stenen—letterlijk: zijn ballast—door Roemenië strompelt, is op zoek naar loutering. Herinneringen, emoties, trauma’s beleeft hij via woordeloze performances, door Vandendriessche respectvol in beeld gebracht.


Dirk Hendrikx is de muze, de theatermaker die zijn lichaam als taal gebruikt en op die manier een onvergetelijke vertolking boetseert. Samen met Vandendriessche vertelt hij een even droef als intrigerend relaas over rouwen. In flashbacks zien we dat het personage van Hendrikx samen met zijn zieke vriendin in een ingesneeuwd hotel logeerde. In de centrale scène van de film krijgen we een verklaring voor de verdwijning van de vrouw.
‘Drift’ is dus niet enkel een hermetische ‘kunstfilm’, maar wel een heel concreet verhaal over afscheid en eenzaamheid.

Drift speelt op verschillende data in Brussel, Gent, Leuven en Kortrijk, en in de loop van de komende weken ook in andere Belgische steden. Meer info over de programmatie op www.driftthefilm.com.

Bekijk hier de trailer.
 

['Drift' – Regie: Benny Vandendriessche met o.a. Dirk Hendrikx, Lieve Meussen, Vlad Gliga en Constantin Cojocaru. 1u23]

Ward Verrijcken - op Twitter: @filmWard
Ward Verrijcken werd op zijn tiende door zijn vader voor tv gezet op een regenachtige zondag, voor Hitchcocks 'Rebecca'. Sindsdien wou hij enkel nog praten over cinema, wat hij momenteel doet voor het VRT Journaal, op Radio 1, op Radio 2, op MNM en op deze site.