"In Vlaamse velden" op Eén

©Eric Malfait vod
do 09/01/2014 - 13:39 De reeks "In Vlaamse velden" brengt de Eerste Wereldoorlog in de huiskamer. In tien afleveringen brengt regisseur Jan Matthys het verhaal van de Gentse familie Boesmans. Het gezin davert op zijn grondvesten en probeert de oorlog te overleven.

film tv reeks een televisie jan matthys wietse tanghe wim opbrouck eerste wereldoorlog woI reeks lize feryn matthieu sys barbara sarafian

op setbezoek: In Vlaamse velden

Cobra.be op setbezoek.

Er is niets romantisch aan een oorlog . Zeker de Eerste Wereldoorlog is een bladzijde vol horror in onze geschiedenis. In 2014 is het honderd jaar geleden dat hij uitbrak.  Naar aanleiding van deze verjaardag zendt één vanaf zondag 12 januari de tiendelige fictiereeks 'In Vlaamse Velden'  van regisseur Jan Matthys uit.

Kroniek van de familie Boesmans

'In Vlaamse velden' vertelt de bewogen geschiedenis van de Gentse familie Boesmans tijdens de Eerste Wereldoorlog. Centraal staat de dochter, een naïef meisje van 15 jaar dat tijdens deze oorlog uitgroeit tot een volwassen vrouw. Haar meisjesdroom om dokter te worden moet wijken voor haar werk als verpleegster aan het front.

Ook haar twee broers, Vincent en Guillaume, betalen een zware prijs in deze oorlog. Vincent vecht mee uit idealisme en Guillaume wordt soldaat tegen wil en dank en probeert te deserteren. Moeder Boesmans probeert het gezin bijeen te houden, maar de krachten van de oorlog drijven hen uit elkaar.

Jan Matthys over 'In Vlaamse Velden'

Cobra.be kreeg de kans om aanwezig te zijn op de filmset van 'In Vlaamse Velden' en sprak er uitgebreid met regisseur Jan Matthys.

Cobra.be kreeg tweemaal de kans om aanwezig te zijn op de filmset van 'In Vlaamse Velden' en sprak er uitgebreid met regisseur Jan Matthys.
Zijn fascinatie voor de Eerste Wereldoorlog was er altijd al, maar werd de laatste jaren uiteraard groter en intenser. Over het belang van deze reeks zegt Jan Matthys: "Deze reeks kan interessant zijn, want ze biedt een overzicht van die vier jaren. Er komen belangrijke historische momenten aan bod waaronder het onderwater zetten van de IJzer, de eerste gasaanval,... en er zitten nog andere mijlpalen in het verhaal.' Maar er is  ook een hele menselijke kant. Ook bij de meest hatelijke personages gaan we op zoek naar de meest menselijke kant en proberen we duidelijk te maken dat die ook maar doen wat hen opgedragen is."

Regisseur Jan Matthys

Jan Matthys is niet aan zijn proefstuk toe. Onlangs kreeg hij de de EuroFIPA of Honor, een onderscheiding voor zijn volledige oeuvre.  Hij regisseerde tal van televisiereeksen, waaronder ‘Zalm voor Corleone’, ‘De Bende van Wim’, 'De smaak van De Keyser', ‘Katarakt’ en ‘Quiz me Quick’. Voor de nieuwe reeks ‘In Vlaamse Velden’ zet hij drie jonge acteurs in de schijnwerpers: Wietse Tanghe als Guillaume, Lize Feryn als dochter Marie en Matthieu Sys als broer Vincent. Ervaren acteur Wim Opbrouck speelt de rol van vader Boesmans en Barbara Sarafian is de moeder.

Net zo belangrijk als de acteurs zijn het team van decorbouwer Bart Van Loo en de kostumering door Kristin Van Passel en Charlotte Willems.
Ook cameraman Stijn Van der Veken werd onlangs gelauwerd. Hij kreeg een  uitnodiging om lid te worden van The American Society of Cinematographers, de internationale beroepsvereniging die de beste en meest vermaarde directors of photography ter wereld groepeert.
 

Meer over 'In Vlaamse Velden'