Vlaamse documentaires naar Buenos Aires

vod
wo 07/08/2013 - 16:04 In Buenos Aires is het International Film Festival on Human Rights aan zijn 15e editie toe. Vlaamse regisseurs zijn goed vertegenwoordigd op het mensenrechtenfilmfestival; de documentaires van Daniel Lambo, Fabio Wuytack, Jan Beddegenoodts en Niele Iwens worden er tussen 7 en 14 augustus getoond aan het grote publiek.

filmfestival documentaire festival internationaal mensenrechten mensenrechtenfilmfestival daniel lambo dry branches of iran iran thank god it is friday beddegenoodts jan niele iwens israel palestina buenos aires argentinie fabio wuytack kinderen van de rekening

Buenos Aires in Argentinië is van 7 tot 14 augustus 2013 het centrum van de mensenrechten. Meer dan 400 documentaires met als centraal thema "mensenrechten" zullen er vertoond worden aan het publiek. Ook Vlaamse documentaires zijn geselecteerd :' Dry Branches of Iran' van Daniel Lambo, 'Thank God, it's Friday' van Jan Beddegenoodts en Niele Iwens en 'Kinderen van de rekening' van Fabio Wuytack.

Thank God it's Friday

De nieuwe documentaire 'Thank God, it's Friday' van de jonge Belgische documentairemakers Jan Beddegenoodts en Niel Iwens werpt een unieke blik op de kolonies in het Israelisch-Palestijns conflict.
Aan de hand van portretten tonen ze het dagelijkse leven in het Palestijnse dorp Nabi Saleh en de Israëlische nederzetting Hamish.
'Thank God, it's Friday'  verwijst naar de wekelijkse Palestijnse protestmars op vrijdag die door het Israëlische leger met harde hand wordt afgeweerd.

Dry Branches of Iran

Cobra.be sprak met filmmaker Daniel Lambo

'Dry Branches of Iran' van filmmaker Daniel Lambo beantwoordt geen vragen, maar stelt ze. In een film die het midden houdt tussen fictie en documentaire houdt Lambo de kijker gevangen. Volgende week in wereldpremière op het Open Doek filmfestival.

De titel 'Dry branches of Iran'  van documentairemaker Daniel Lambo verwijst naar een uitspraak van voormalig president Ahmadinejad. Hij beschreef protesterende jongeren als "houten takken die moeten weggesnoeid worden" en waarbij hij zichzelf, als Iraanse leider, zag als een bloeiende boom. En daarmee is de aanzet van de documentaire duidelijk.
Het verhaal gaat over een jonge kunstenaar die wakker wordt in zijn Iraanse cel. Hij probeert zijn leven te overlopen maar zijn herinneringen blijven beperkt tot enkele flitsen uit het verleden.

Kinderen van de rekening

Regisseur Fabio Wuytack volgt in de documentaire 'Kinderen van de Rekening'  de vluchtelingen Jawid en Dashurije.  Dit Afghaans-Kosovaars koppel vecht een dagelijkse strijd voor een verblijfsvergunningen. Ze willen maar één ding: een menswaardige toekomst voor de baby die ze verwachten.

[15th International Film Festival on Human Rights, Buenos Aires, Argentinië, 7-14 augustus 2013]