"Deze beelden mogen niet vergeten worden"

vod
wo 18/04/2012 - 13:50 Video update: do 19/04/2012 - 09:34 "Dry Branches of Iran" van filmmaker Daniel Lambo is een aanklacht tegen het regime van president Ahmadineja. Deze film houdt het midden tussen fictie en documentaire. Vanavond in wereldpremière op het filmfestival Open Doek.

film documentaire docudrama daniel lambo lambo iran dry branches of iran open doek filmfestival festival turnhout

Een jonge kunstenaar wordt wakker in een Iraanse cel en probeert zich zijn leven, voor zijn gevangenschap, voor de geest te halen. Zijn herinneringen bestaan uit flitsen uit het verleden: een smeekbede van zijn moeder, protestmarsen, de zwangerschap van zijn vrouw en gesprekken met zijn vader.   ?

Deze scènes worden gespeeld door acteurs en zijn dus fictie. Maar in de film zijn ook historische beelden verwerkt die tijdens de protestmarsen werden gemaakt en die gepubliceerd werden op Youtube en Facebook.

Dry Branches of Iran

'Dry branches of Iran', de titel van dit docudrama van Daniel Lambo, is de vertaling van een uitspraak van president Ahmadinejad . De Iraanse leider ziet Iran als een bloeiende boom en de protesterende jongeren als "houten takken die moeten weggesnoeid worden".

Cobra.be sprak met filmmaker Daniel Lambo

'Dry Branches of Iran' van filmmaker Daniel Lambo beantwoordt geen vragen, maar stelt ze. In een film die het midden houdt tussen fictie en documentaire houdt Lambo de kijker gevangen. Volgende week in wereldpremière op het Open Doek filmfestival.


'Dry Branches of Iran'  is gegroeid vanuit de Iraanse gemeenschap in Belgie, aldus filmmaker Daniel Lambo. "Eigenlijk is er om de vijf jaar wel een eruptie van protest in Iran maar dat wordt altijd vergeten. En met dit project gaan we proberen deze protesten niet te laten vergeten."
 

De Iraanse acteurs komen niet met hun hoofd in beeld. Zij blijven anoniem. Op die manier wil filmmaker Daniel Lambo hun veiligheid niet in gevaar brengen.

De vorm van het verhaal geeft genoeg stof tot nadenken. "Het is een docudrama geworden" vertelt Lambo "omdat we een emotioneel verhaal willen vertellen. Een documentaire heeft de beperking dat het soms moeilijk is om gesprekspartners te vinden". We willen vooral verschillende facetten van de voorbije jaren vertellen. "en deze beelden mogen niet vergeten worden."

Op vrijdag 27 april gaat 'Dry Branches of Iran' in wereldpremière tijdens het Open Doek festival.

 

Filmfestival Open Doek - Turnhout

Open Doek, het filmfestival uit Turnhout, is aan zijn 20ste editie toe en brengt wereldcinema naar Vlaanderen.  Het festival laat kennismaken met regisseurs die zoeken naar kwaliteit in combinatie met maatschappelijk engagement. Sterke verhalen en schrijnende aanklachten zijn ook dit jaar vaste elementen in het filmaanbod.

Open Asia


In de marge van Open Doek wordt in het kunstforum Würth in Turnhout de fototentoonstelling  "Open Asia" gehouden, waarin fotograaf Kris Dewitte  ons een blik gunt op de Aziatische filmwereld.  Hij fotografeert filmsets, acteurs en heeft internationale faam in de filmwereld.
Hiernaast  een greep uit zijn foto's.