Station van Antwerpen decor voor documentairefilm

vod
wo 04/05/2011 - 17:02 175 jaar na de huldiging van de eerste spoorlijn naar Antwerpen en van het bijhorende stationsgebouw, gaat de documentaire “Antwerpen Centraal” van Peter Krüger in première. In Antwerpen én op Docville in Leuven.

antwerpen centraal documentaire film peter kruger jan roekens docville antwerpen station spoorwegen

Op 3 mei 1836 –bijna een jaar na de eerste spoorverbinding tussen Mechelen en Brussel- reed de eerste trein van Mechelen naar Antwerpen. Toen werd ook het eerste Antwerpse station buiten de stadswallen in gebruik genomen. Het bestond uit niet meer dan een bescheiden houten gebouw, drie tenten, vier sporen en een draaischijf.

Het huidige stationsgebouw van Antwerpen-Centraal is al het derde station dat er werd opgetrokken. Het werd gebouwd tussen 1899 en 1905. In het midden van de twintigste eeuw was het in zo’n erbarmelijke staat dat even werd overwogen om het te slopen. Maar rond 1975 kreeg het gebouw de status van beschermd monument en intussen is het helemaal gerestaureerd.

Antwerpen-Centraal wordt gerekend bij de top van de mooiste treinstations ter wereld. Dat vinden onder meer het Britse tijdschrift Railway Terminal World, de reiswebsite Stedentripper en het Amerikaanse tijdschrift Newsweek.

Maar Antwerpen-Centraal is niet alleen een station, het is sinds kort ook het hoofdpersonage in de gelijknamige documentaire van Peter Krüger.
De documentaire, die onlangs de hoofdprijs wegkaapte op het Festival International du Film sur l’Art, neemt de toeschouwer mee op een reis door het Centraal Station van Antwerpen. Geschiedenis, architectuur, koloniale erfenis en tijd, op het eerste gezicht onverzoenbare onderwerpen, zijn op een surrealistische manier met elkaar vervlochten. Kosten noch moeite noch risico’s werden geschuwd: er werd voor deze film zelfs een levensechte leeuw losgelaten in de hal van het kolossale station.
 

[“Antwerpen Centraal”, een film van Peter Krüger en in een productie van Jan Roekens gaat vanavond in Belgische première in Antwerpen en op Docville te Leuven.]