'De Kat' krijgt museum

Belga
vr 03/07/2015 - 09:54 De Belgische striptekenaar Philippe Geluck heeft een locatie gevonden voor een museum voor zijn bekende stripfiguur 'Le Chat'. Het museum komt er in het gebouw '1930' op het Koningsplein in Brussel.

stripverhaal stri^p tekenaar philippe geluck le chat de kat museum

In december vorig jaar had de geestelijke vader van 'De Kat' aangekondigd dat hij een ernstig voorstel gekregen had voor een museum dat volledig gewijd zou zijn aan het bekende stripfiguurtje, in het zuiden van Frankrijk. Tekenaar Philippe Geluck is echter erg gehecht aan zijn Brusselse roots en had laten verstaan dat hij een museum in de hoofdstad verkoos. Hij betreurde de totale onverschilligheid van de politieke klasse voor dergelijk initiatief. Die uitspraak trok uiteraard de aandacht van de politici waarop Minister van Cultuur van de Franse gemeenschap Joëlle Milquet op zoek ging naar een gebouw.
 

Het museum van 'De Kat' zal gehuisvest worden in het gebouw '1930' op het Koningsplein in Brussel. Het Brusselse Gewest zal 4,5 miljoen euro investeren. De werken zouden in 2019 afgerond moeten zijn, zo meldt De Tijd.
 

Wereldwijd verkocht Philippe Gelück al 8 miljoen albums van 'De Kat'. De stripreeks die voor het eerst verscheen op 22 maart 1983 in de Franstalige krant Le Soir is enorm populair in Wallonië en Frankrijk. In Vlaanderen is het succes minder groot.