Strips in Turnhout

vr 12/06/2015 - 11:56 Op het Stripgidsfestival in Turnhout kan u dit weekend onder meer naar tentoonstellingen gaan kijken van Laurent Durieux, Nix en Luc Cromheecke.

strip boek stripgids festival turnhout laurent durieux fabrica grafica werkstatte jan vanderveken joost swarte ever meulen nix the kinky en cosy experience luc cromheecke tentoonstelling

Het Stripgidsfestival in Turnhout is de jaarlijkse place to be voor de hele Vlaamse stripwereld. Dit jaar vindt het festival plaats in het weekend van 12 en 13 juni. Op vrijdagavond 12 juni is er ook het Gala van de Vlaamse Strip met de bekendmaking van de laureaat van de Bronzen Adhemar, de Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip.

Retrospectieve Laurent Durieux

De Brusselse tekenaar Laurent Durieux had één grote droom: striptekenaar worden. Maar het liep anders. Jarenlang werkte hij als tekenaar en illustrator in de reclame, tot hij vijf jaar geleden besloot om zijn leven om te gooien. Sindsdien geldt hij als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Geek Art. Hij ontwerpt nieuwe affiches voor de klassiekers van de Amerikaanse cinema. Van de belangrijkste Hitchcock-films over 'Jaws' tot 'Pulp Fiction' en 'The Godfather'. Zijn werk is gegeerd in de Verenigde Staten.

Een nieuwe poster van Durieux' hand is in een paar minuten uitverkocht. Francis Ford Coppola, Steven Spielberg en Martin Scorsese zijn fans en hebben zijn werk aan de muur hangen. Steven Spielberg kocht 25 exemplaren van de affiche die Durieux voor ‘Jaws' ontwierp en Francis Ford Coppola zei over hem: “Laurent Durieux’ prachtige werk tilt de poster art naar een hoger niveau. Zijn beelden, op verbluffende wijze uitgevoerd, brengen de thema’s en ideeën van de films op een heel nieuwe manier tot uitdrukking. Zonder woorden vertellen ze erg veel, en passen daarmee in de grootse traditie van de kunst van de illustratie.”

In de Expozaal van De Warande in Turnhout krijgt Laurent Durieux voor het eerst in Europa een grote retrospectieve gewijd aan zijn werk. De tentoonstelling opent dit weekend tijdens het Stripgidsfestival en loopt tot en met 16 augustus.

Luc Cromheecke: Dertig jaar Robbedoes en Spirou

Dertig jaar geleden trad de Antwerpse striptekenaar Luc Cromheecke (°1961) toe tot de ploeg van het legendarische stripblad Robbedoes/Spirou. In 2005 werd de uitgave in het Nederlands stopgezet, maar Cromheecke bleef een vaste medewerker. Meer nog, zijn tekeningen en strips zijn nog steeds gezichtsbepalend voor Spirou.

De tentoonstelling ‘Luc Cromheecke: dertig jaar Robbedoes en Spirou’ brengt een overzicht van zijn medewerking aan het blad, en meteen ook van zijn carrière. Dit gebeurt aan de hand van originele tekeningen en stripplaten, foto’s, schetsen en allerhande snuisterijen.

De tentoonstelling loopt van vrijdag 12 juni tot en met zondag 16 augustus in de Expozaal van De Warande in Turnhout.

The Kinky & Cosy Experience

Met Kinky & Cosy naar Angoulême

Nix, alias Marnix Verduyn, is curator van de Belgische tentoonstelling op het Internationale Stripfestival van Angoulême. Hij trakteert er de argeloze bezoeker op The Kinky & Cosy Experience.

In januari mocht tekenaar Marnix Verduyn, alias Nix, de tweejaarlijkse tentoonstelling van het Vlaams Fonds voor de Letteren op het stripfestival van Angoulême cureren. Nix, de geestelijke vader van de hilarische, grofgebekte en lichtjes baldadige tweeling Kinky & Cosy, wou zeker geen "gewone tentoonstelling" bouwen. Hij zette in Angoulême een black box neer waarin zo'n twintig bezoekers per keer werden toegelaten die volledig gebrainwasht werden en als een soort Kinky en Cosy opnieuw tevoorschijn kwamen.

Na die veelbesproken première ging The Kinky & Cosy Experience op reis. Dit weekend staat the black box in Turnhout.

The Kinky & Cosy Experience staat in de Warande in Turnhout op vrijdagavond 12 juni aansluitend op het gala, op zaterdag 13 juni van 10 tot 18u en op zondag 14 juni van 9u tot 13u.

Fabrica Grafica Werkstätte

Jan Van Der Veken, illustrator

Jaren geleden zou de Canadese uitgeverij Drawn & Quarterly een monografie van hem uitbrengen. Maar het project stierf een stille dood. Nu is het zover: Jan Van Der Veken, een van de bekendste Vlaamse illustratoren, bracht zopas Fabrica Grafica op de markt. Een boek bestemd voor de internationale markt. Cobra zocht hem op in zijn atelier in Gent.

In de modernistische woning van architect Jozef Schellekens in Turnhout komen drie grootmeesters van de Atoomstijl of Klare Lijn samen. Curator Jan Vanderveken staat er samen met zijn helden Joost Swarte en Ever Meulen in de Fabrica Grafica Werkstätte. Fabrica Grafica is de bedrijfsnaam waaronder Jan Vanderveken werkt.

De passie voor architectuur en design van de drie is legendarisch. De modernistische woning is dus zeer geschikt om de drie samen te brengen. Er is in het huis een kleine selectie van hun werk te zien, de drie tekenaars praten er over hun leven en werk en gaan in dialoog met de bezoekers.

De Fabrica Grafica Werkstätte is geopend op zaterdag 13 juni van 11 tot 18u in Huis Schellekens, Steenweg op Mol 66. Jan Van Der Veken, Joost Swarte en Ever Meulen geven tussen 14 en 17u afwisselend uiteenzettingen over hun werk. Paul Schellekens praat over de restauratie van het huis van zijn vader, architect Jozef Schellekens. Alle uiteenzettingen duren 20 minuten en worden drie maal herhaald in de loop van de middag.

Bekijk het volledige programma van het Stripgids Festival met nog meer tentoonstellingen en onder meer een stripbeurs en workshops op de website van het festival.