Het zit erop

vod
ma 15/06/2015 - 09:00 Na 43 jaar en meer dan 250 albums gaat Eric De Rop met pensioen. Een mijlpaal, want De Rop was de langst werkende tekenaar bij Studio Vandersteen. Cobra.be was erbij toen hij op 24 maart zijn laatste prentje inktte voor het Suske & Wiske-album De fabuleuze freak.

eric de rop willy vandersteen suske en wiske studio vandersteen helena vandersteen tom wilequet tekenaar strip boek

Eric De Rop begon als zeventienjarige bij Studio Vandersteen. Eerst kwam hij met de trein en de fiets, later met de auto van zijn vader Eduard, die ook in de beroemde tekenstudio in Kalmthout werkte. Als "toelatingsproef" liet Willy Vandersteen hem enkele platen inkten van het Bessy-album 'De hertenjagers'. De meester zag dat het goed was en Eric De Rop was meteen aangenomen.

De laatste werkdag

De Rop kwam in de studio bij onder meer Karel Biddeloo ('De Rode Ridder'), Paul Geerts ('Suske & Wiske') en Robert Merhottein (nu 'De Kiekeboes') terecht en was in zijn beginjaren manusje-van-alles. In zijn lange carrière werkte hij aan zowat alle reeksen van Studio Vandersteen mee, als tekenaar en/of inkter: van 'De familie Snoek' en 'Jerom' over 'Robert en Bertrand' en 'De Geuzen' tot 'De Rode Ridder' en 'Safari'.

De fabuleuze freak

Aan het inkten van Suske en Wiske alleen al had Eric De Rop een fulltime job. In totaal heeft hij er 180 geïnkt. 'De fabuleuze freak', album nummer 330 uit de reeks, dat op dit ogenblik verschijnt in de krant De Standaard, is het laatste. 

Oorspronkelijk zou De Rop alleen de eerste twintig pagina's van 'De fabuleuze freak' inkten, maar omdat er niet meteen iemand klaarstond om het werk over te nemen, besloot hij om het hele album af te werken. Uit sympathie ook voor Helena Vandersteen, die na de dood van haar vader Willy de studio leidde. En die hem altijd fair behandeld heeft, zegt De Rop.

 

 

Het zwarte gat

Onlangs besliste Helena Vandersteen de studio over te hevelen naar Standaard Uitgeverij. Eric De Rop zou dus niet langer meer vergoed worden door de Studio maar door de uitgeverij, en zou -gezien de dalende verkoop van de stripalbums in het algemeen - een flink stuk moeten inleveren. Dat heeft zijn beslissing om met pensioen te gaan, zeker beïnvloed. Ook het feit dat de persoonlijke band (in casu met Helena Vandersteen) verdwijnt, speelt zeker een rol.

In een zwart gat zal hij niet vallen, verzekert hij. De Rop tekent nog altijd een drietal cartoons per week. En daar kan hij zich nu volledig op toeleggen. En aan een rustiger tempo. 

Het album 'De fabuleuze freak' ligt vanaf 18 juni in de boekhandel.

Suske & Wiske bestaat dit jaar trouwens 70 jaar: op 19 december 1945 verscheen de eerste strook van 'Het eiland Amoras' in de krant. Deze zeventigste verjaardag wordt gevierd met 'De Zinderende Zomertour' langs verschillende Vlaamse en Nederlandse kuststeden. En met een groot verjaardagsfeest met special guests in december, waarover nog geen details bekend zijn.