Lang leve Peter Van Straaten

© Mark Kohn
zo 22/03/2015 - 11:41 Update: wo 25/03/2015 - 08:09 Peter Van Straaten wordt 80. De Nederlandse illustrator van 'Doe ik het goed?' en de 'Zeurkalender' doet het wel iets rustiger, al tekent hij nog dagelijks.

peter van straaten doe ik het goed zeurkalender een rondje voor de hele zaak bar du matin radio1 verjaardag 80

Heeft het gesmaakt?

In 2012 sprak Cobra.be met Peter van Straaten naar aanleiding van zijn nieuwe bundel restauranttekeningen. Hij stopte op 1 april 2012 met z'n dagelijkse tekening in Het Parool.

Op zijn verjaardag op 25 maart verschijnt een nieuw boek 'Een rondje voor de hele zaak'. Van Peter Van Straaten is er ook nog elk jaar de 'Zeurkalender' . Daarin bundelt hij de grappigste, meest confronterende en herkenbare tekeningen die hij maakte voor kranten en tijdschriften. Op 1 april 2012 stopte Van Straaten wel met zijn dagelijkse tekeningen voor Het Parool. Bij die gelegenheid sprak Cobra.be met de tekenaar (zie de reportage aan de rechterkant) Ook bij zo'n verjaardag hoort een goed gesprek en daarom komt de tekenaar nu ook langs in Bar du matin.

Het was even kantje boord of Van Straaten zijn tachtigste verjaardag wel zou kunnen vieren. "Ik ben een oude man met alle gebreken van dien. Ik had twee keer een hartstilstand. Maar gelukkig heb ik een defibrillator en die geeft een elektroshock en dan ben ik weer bij de mensen."

Op zich is het leven voor Van Straaten al heel mooi geweest: "Eigenlijk is alles ongelooflijk meegevallen en heb ik enorm geboft met alles wat ik heb mogen en kunnen doen." Nu doet de man het iets rustiger aan, al blijft hij nog steeds zijn kalender maken. "Die moet vol, dus eigenlijk moet ik dagelijks nog steeds een tekening maken."

Als iemand lang genoeg leeft, heeft men alles wel eens gezien en sluipt er veel herhaling in het leven, "maar dat vind ik wel prettig. Ik ben een gewoontemens."

Een van Peter Van Straatens bekendste reeksen beschrijft de dikwijls erg problematische bedgewoontes van de medemens. Heeft de seksuele revolutie hem dan zo beïnvloed? "De seksuele revolutie is wat aan mij voorbijgegaan, want ik was al getrouwd en had al een dochter."

Ondertussen heeft de man geen nieuwe dromen meer. "Ik wil rustig voortdoen. Misschien nog wel iets verdiepen maar niks nieuws meer." 

Ook zijn er geen plannen om zijn verjaardag te vieren: "Ik heb mijn zestigste, mijn vijfenzestigste, mijn zeventigste en vijfenzeventigste gevierd. Ik dacht deze keer doe ik het niet. Het is nu wel genoeg geweest. Het is me te druk en ik word er te moe van."

['Een rondje voor de hele zaak' - Peter Van Straaten. Uitgeverij De Harmonie]