Brieven Hergé naar Bibliotheca Wittockiana

wo 18/02/2015 - 13:18 De Koning Boudewijnstichting heeft een honderdtal originele brieven van Hergé aan zijn secretaris Marcel Dehaye in ontvangst genomen. De brieven die de tekenaar van Kuifje in de periode 1947-1949 schreef, worden toegevoegd aan de collectie van de Bibliotheca Wittockiana in Brussel.

boek strip herge kuifje correspondentie brieven marcel dehaye secretaris bibliotheca wittockiana archief

De briefwisseling tussen Hergé en zijn persoonlijke secretaris Marcel Dehaye bevat een honderdtal brieven en postkaarten. Hergé schreef ze tussen 1947 en 1949.

De privécorrespondentie tussen de vader van Kuifje en Delhaye is bijna exclusief in handschrift en is soms spontaan geïllustreerd. De briefwisseling gaat voornamelijk over professionele aangelegenheden en de inhoud ervan is bekend. Uittreksels ervan werden gepubliceerd in de biografieën van Benoît Peeters en Philippe Godin over Hergé.
 

Na de dood van Dehaye in 1990 kwam de correspondentie in handen van Guy Dessicy en zijn echtgenote Leona. Dehaye had geen kinderen.
Guy Dessicy was een medewerker van Hergé die hem het vak van colorist leerde. Nadien richtte hij een reclamebureau op en in de jaren 80 lag hij mee aan de basis van het Belgisch Stripcentrum in Brussel.

 

De Koning Boudewijnstichting heeft beslist om de briefwisseling onder te brengen in de Bibliotheca Wittockiana in Sint-Lambrechts-Woluwe. Bibliotheca Wittockiana is een museum voor de boekband en de boekkunst in Brussel.