Miauw

do 15/01/2015 - 17:27 De Kat, de stripfiguur van de Franstalige tekenaar Philippe Geluck, krijgt misschien onderdak.

Minister van Cultuur van de Franse gemeenschap Joëlle Milquet is op zoek naar een gebouw dat een museum kan huisvesten dat gewijd is aan de reeks De Kat van de Franstalige striptekenaar Philippe Geluck. Dat kondigde Milquet aan in een commissie op een vraag van Olivier Maroy (MR). De minister had dinsdag een ontmoeting met de auteur. In december had de geestelijke vader van De Kat aangekondigd dat hij een ernstig voorstel gekregen had voor een museum dat volledig gewijd zou zijn aan het bekende stripfiguurtje, in het zuiden van Frankrijk.

Geluck is echter erg gehecht aan zijn Brusselse roots en had laten verstaan dat hij een museum in de hoofdstad verkoos. Hij betreurde de totale onverschilligheid van de politieke klasse voor dergelijk initiatief. Die uitspraak deed Joëlle Milquet onmiddellijk naar de telefoon grijpen en deze week ontmoetten de tekenaar en minister elkaar uiteindelijk om over het project te praten.

Volgens Milquet vraagt Geluck een ruimte van 1.500 à 2.000 m2 in de buurt van de Grote Markt. In ruil zou hijzelf alle installatiekosten en de kosten voor het nodige personeel - zo'n dertig voltijdse equivalenten - dragen. Doel is om binnen drie jaar te starten. De minister verklaarde donderdag het project genegen te zijn en een bruikbaar gebouw te zoeken. Er zijn meerdere pistes: het Dexia Art Center in de Schildknaapstraat, de Beurs of in de buurt van de Congreskolom.