Jerom wordt eerste Vlaamse superheld

vod
do 20/11/2014 - 10:33 Na Amoras 2047 wordt J.ROM de tweede de tweede spin-off van de Suske & Wiske-catalogus. Daarin krijgt Jerom de Gouden Stuntman uit de jaren zestig en zeventig een tweede leven. Cobra.be sprak met de scenarist en de tekenaar van J.ROM.

Vorig jaar lanceerde Standaard Uitgeverij met 'Amoras 2047' een eigentijdse en volwassen versie van Suske&Wiske. Een zesdelige saga die op menig wenkbrauwgefrons werd onthaald. Heiligschennis, riepen de nostalgici, want Wiske stierf in het eerste album (om gelukkig weer te  verrijzen in het tweede), er wordt niet op een blote borst meer of minder gekeken en van het gratuite geweld dat in 'Amoras 2047' wordt tentoon gespreid, zou zelfs James Bond zijn spreekwoordelijke cool verliezen.

Vreemd genoeg gebeurde dit met goedvinden van de erven van Willy Vandersteen. Sterker nog, zijn oudste dochter Leen Vandersteen, liet toen verstaan dat er in de toekomst misschien wel meer van dat soort zijsprongetjes zouden gemaakt worden.

En kijk, anderhalf jaar later is het al zo ver.

De Gouden Stuntman

Op vraag van Standaard Uitgeverij blazen scenarist Bruno De Roover en tekenaar Romano Molenaar het stof van 'Jerom, de Gouden Stuntman'. In die reeks, die liep van 1967 tot 1983, was Jerom lid van de geheime organisatie Morotari, wat staat voor MOderne ROnde TAfel RIdders. Samen met zijn klunzige helper Odilon reed hij er op de motor op uit om het onrecht in de wereld te bestrijden. Batman en Robin, maar dan op zijn Vlaams en in een gouden pak.

In de spin-off 'J.ROM' is onze held op de dool. De organisatie waarvan hij deel uitmaakte, is opgedoekt, Jerom is dik geworden, hij rookt, hij drinkt en hij trekt af en toe zijn gouden pakje van weleer aan, om te zien of het nog past. Veel pathetischer kan het niet worden.

Jerom 2.0

En dan wordt Jerom plots weer "onder de wapens geroepen". Als eerste. Anderen zullen later volgen. De eerste Vlaamse superheld staat op. Maar anders dan zijn Amerikaanse tegenhangers is deze superheld een mens van vlees en bloed: hij sleept een verleden mee, weet wat pijn en lijden is en is zeker niet onkwetsbaar of onoverwinnelijk. Kortom, hij is niet zo eendimensionaal als zijn voorganger uit de jaren zestig en zeventig. "De Jerom uit De Gouden Stuntman was eerder een probleem dan een oplossing," zegt scenarist Bruno De Roover. Waar hij als deus ex machina ten tonele verscheen, was de zaak meteen opgelost en het verhaal afgelopen. In 'J.ROM'  is dat niet het geval.

Scenarist Bruno De Roover werkte van 2000 tot 2012 bij Studio 100, waar hij als tekenaar meewerkte aan reeksen als Samson & Gert, Wizzy & Woppy en Kabouter Plop. Voor Studio Vandersteen werkte hij mee aan scenario's van Suske & Wiske. Hij tekende en schreef ook Café Cowala, een gagreeks die tot 2012 verscheen in P-Magazine.

De Nederlandse tekenaar Romano Molenaar is de opvolger van Don Lawrence voor de serie Storm. Hij tekende voor de Amerikaanse comic-industrie een one shot van X-Men en eentje van Batman en werd de vaste tekenaar van de Birds of Prey-series.

'J.ROM - Force of Gold' is een uitgave van Standaard Uitgeverij. Het eerste deel van de trilogie heet 'Schaduw' en verschijnt op maandag 26 november.