De engelen van Flanders Fields

vod
zo 06/10/2013 - 17:11 Tekenaar Ivan Petrus Adriaenssens maakte een graphic novel over twee heldinnen van de Eerste Wereldoorlog. Elsie en Mairi, twee Britse vrouwen die gewonden verzorgden op de frontlinie.

boek literatuur graphic novel ivan petrus adriaenssens tekenaar strip elsie en mairi de engelen van flanders fields eerste wereldoorlog wereldoorlog 1 reportage de zevende dag

De Engelen van Flanders Fields

Elsie Knocker en Mairi Chisholm waren twee vrijgevochten Britse vrouwen die met de ziekenwagen gewonden naar het ziekenhuis brachten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Door de slechte wegen waren de soldaten vaak al dood tegen de tijd dat ze in het ziekenhuis aankwamen. Daarop besloten Elsie en Mairi om eigenhandig een verbandpost op te richten op de frontlinie in Pervijze.

Hun "Cellar House" was een privé-initiatief. Van een uitgebouwde medische dienst was er in het leger toen nog geen sprake. De vrouwen behoren tot de helden van de Groote Oorlog. Hun foto's en dagboeken vormden voor Ivan Petrus Adriaenssens de basis voor zijn graphic novel "Elsie en Mairi. Engelen van Flanders Fields". De tekenaar is gepassioneerd door de Eerste Wereldoorlog en maakte eerder al de graphic novel "Afspraak in Nieuwpoort" over een Belgische, Franse en Engelse soldaat die elkaar leren kennen aan het front van Nieuwpoort.

["Elsie en Mairi. Engelen van Flanders Fields" van Ivan Petrus Adriaenssens, uitgevrij Lannoo, 2013]