Nederland - Charlotte Dematons Auteur: Barbara Rottiers

do 25/10/2012 - 10:46 Barbara Rottiers **** Charlotte Dematons tilt het concept prentenboek naar een hoger niveau. Er valt zoveel te zien op elke afbeelding dat zowel jong als oud er plezier aan beleven.

charlotte dematons nederland prentenboek illustrator gele ballon sinterklaas

Reden we vorige week naar de Efteling. De kinderen op de achterbank werden koest gehouden met een nieuw boek dat net was toegekomen: ‘Nederland’ van Charlotte Dematons. Het werkte. Want met haar nieuwe prentenboek ben je op z’n zachtst gezegd wel even zoet.


Het boek haalde de realiteit onderweg zelfs even in want ook de Efteling heeft daarin, net als zoveel andere typisch Nederlandse bezienswaardigheden en attracties, een plek gekregen.
En toeval of niet, zelfs het seizoen op de plaat klopte met dat tijdens onze zondags uitstapje, een prachtige herfstdag met overal oranjegekleurde bomen langs de kant van de weg.
 

Instant klassiekers

Er is wat aan de hand met Charlotte Dematons. Deze van origine Franse illustratrice, die sinds haar studies aan de Rietveldacademie in Nederland woont, lijkt een gave te bezitten om instant klassiekers te maken. Na ‘De gele ballon’ overkwam dat vooral haar boek ‘Sinterklaas’ van een paar jaar geleden. Het prentenboek over Sint en Piet ging al meer dan honderdduizend keer over de toonbank en ook bij ons doet het het ieder jaar in december nog altijd goed.


En nu heeft ze dus weer zo’n boek gemaakt dat in ieder geval in ieder Nederlandse boekenkast al een plek verdient. Voor ons is het, naast een prachtig prentenboek, dan weer een mooie inleiding op de buren. 
 

Hema's en homohuwelijken

Als je ‘Nederland’ openslaat begin je al vanop het schutblad aan een uitgebreide vlucht over Nederland. Op iedere bladzijde krijg je een zicht op een ander stuk Nederland vanuit de lucht. Zelfs de schutbladeren worden daarbij niet onbenut gelaten. Want oh, wat is er veel om te tonen! De maakster heeft heel Nederland in prenten proberen vastleggen, het Nederland van nu met zijn bontgekleurde bevolking, Hema’s, autofiles, homohuwelijken, shoppingcentra en dat van toen, met de watersnoodramp uit 1953, de ateliers van Rembrandt en Van Gogh, Anne Frank en meisjes op klompen. Dat heeft ze niet alleen geprobéérd, daar is ze ook in geslaagd. Want hoewel iedere plaat uitpuilt van de input, voelt het nergens overdreven geconstrueerd of overdacht aan.

Bijna alles

Charlotte Dematons wilde duidelijk niet op onvolledigheid betrapt worden en alle typische Nederlandse elementen of historische figuren van belang die ze nergens anders meer kwijt kon, zoals bijvoorbeeld Max Havelaar of boerenkool met worst, heeft ze dan ook ergens als opschrift geschilderd.

‘Nederland’ is voor een stuk ook een spel. Want op iedere pagina kan je zoeken naar een element uit haar vorige boeken, een zwarte piet die naar Spanje staat te liften of een ontsnapte gele ballon. En dan wordt er op ieder blad ook nog eens een kinderlied uitgebeeld. Het vraagt even tijd maar de twee beren die broodjes smeren, ‘k heb ze gevonden! 

Aan grapjes ook geen gebrek: van iemand die met de billen bloot onderuit gaat op het ijs tot een teckel die met carnaval door zijn baasje als hotdog verkleed is. Ja, zelfs dàt krijgt Charlotte Dematons uit haar flinterdunne penseel!


 

Ambacht wordt kunst

Veel prentenboeken die ik zelf geweldig vind, spreken kinderen niet aan omdat ze door hen vaak te ‘artistiekerig’ bevonden worden. De stijl van Dematons overstijgt dat allemaal. We gaan hier geen discussie voeren over welke illustraties we kunst noemen en welke niet. Charlotte Dematons verstaat de kunst om met haar heel toegankelijke werk het ambacht van illustrator tot een paar treden hogen te verheffen.

Neuzelen in ‘Nederland’ maakt mij tegelijk vrolijk en weemoedig. Het geeft heel even de kriebels die je als kind kon hebben tijdens het snuisteren in een prentenboek. Je zou ‘Nederland’ een lekker ouderwets prentenboek kunnen noemen. Al ruikt het nooit muf. Het ‘Nederland’ dat je ziet op deze pagina’s bruist en sprankelt. Een boek als een zachte zoete overweldiging.

Oh ja, wij Belgen zijn ook een heel klein beetje aanwezig, met een frietkraam met het opschrift ‘Vlaamse friet’. Begin maar te zoeken!
 

Barbara Rottiers

 

['Nederland' - Charlotte Dematons. Uitgeverij Lemniscaat, 2012]