Als alles duister wordt - Hilde Vandermeeren

wo 17/04/2013 - 12:40

hilde vandermeeren als alles duister wordt thriller debuut john vervoort recensie

Hilde Vandermeeren (1970) schreef vooral kinder- en jeugdboeken. Als alles duister wordt is haar eerste thriller voor volwassenen. Het is een kort, sober geschreven maar strak gecomponeerd en oprecht spannend verhaal en een van de betere Vlaamse thrillers van het literaire voorjaar.


Het sterke idee draait rond een vrouw die lijdt aan prosopagnosie of gezichtsblindheid. Zij herkent geen gezichten, zelfs niet van geliefden of vrienden. Zij herkent mensen aan hun stem of hun kleren. Net zij botst op een avond tegen een moordenaar op. Die heeft bij een treinstation een ex-journalist vermoord. Alles zou perfect verlopen zijn als hij niet tegen die jonge vrouw was opgebotst. Dus gaat hij op zoek naar de enige getuige die hem kan belasten.


Natuurlijk speelt de vraag waarom een ex-journalist werd vermoord. Maar mooier nog is het subtiele spel dat Vandermeeren speelt met dit bijzondere maar niet onmogelijke gegeven. Is de man die maar blijft treuzelen in de schoenwinkel waar zij werkt misschien de dader? Of de man die haar tijdens het shoppen in de gaten blijkt te houden? Of de man die zij in de lift tegen het lijf loopt?


Dit boek doet denken aan 'Voor ik ga slapen' van S.J. Watson, waarin een vrouw die aan geheugenverlies lijdt de waarheid probeert te achterhalen. 'Als alles duister wordt' is een goed geschreven en secuur gecomponeerd thrillerdebuut.

 

John Vervoort


[Als alles duister wordt van Hilde Vandermeeren werd uitgegeven door Q]