De regels van drie - Marjolijn Hof

do 21/03/2013 - 11:11 Gouden Uil-winnares Marjolijn Hof heeft een nieuw kinderboek, 'De regels van drie'. Een gewoon verhaal over gewone mensen, opgetrokken uit zinnen om in te kaderen.

marjolijn hof regels van drie jeugdliteratuur recensie an stessens

Twan zit naast de chauffeur, die het busje overeind probeert te houden op een Ijslandse kustweg. Dat was overigens een slecht idee: “Ik dacht dat ik de beste plaats had uitgekozen, maar onderweg ging het steeds harder waaien en sneeuwen. […] Voorin merkte ik hoe erg het was, ik kon zien hoe weinig de chauffeur kon zien.” In Twans tas zit Het Grote Survival Handboek, meer dan 300 pagina’s aan nuttige tips die hem eigenlijk vervelen. Maar het is wel een boek waar hij een week mee verder kan. Zo begint 'De regels van drie', het nieuwe kinderboek van Gouden Uil-winnares Marjolijn Hof.

Twan is met zijn tweelingzus, moeder en grootmoeder naar Ijsland gereisd om Opi Kas te halen. Die is over de 90 en naar eigen zeggen “bijna op”. Alleen is Opi Kas niet van zin om zich zomaar te laten doen door zijn betuttelende dochter en kleindochter. Hij heeft heel andere plannen. En Twan moet hem daarbij helpen. Marjolijn blijft ijzersterk in het schrijven van (schijnbaar) gewone verhalen over (al even schijnbaar) gewone mensen, of ze nu heel oud of tamelijk jong zijn. De regels van drie is een erg mooi verhaal, opgetrokken uit zinnen die je stuk voor stuk wil inkaderen.
 

An Stessens

['De regels van drie' - Marjolijn Hof. Querido, 2013]