Dichter H.H. ter Balkt overleden

© Bob Bronshoff
ma 09/03/2015 - 14:35 De Nederlandse dichter H.H. ter Balkt is vannacht overleden, zo meldt zo meldt zijn uitgeverij De Bezige Bij. Ter Balkt is een monument in de poëzie van de Lage Landen. In 2003 kreeg hij de PC Hooftprijs voor zijn hele oeuvre.

poezie literatuur hh ter balkt paul demets overleden

Herman Hendrik (H.H.) ter Balkt (geboren in 1938) werkte vanaf 1960 als onderwijzer. In 1969 debuteerde hij als dichter onder het pseudoniem Habakuk II de Balker met de dichtbundel 'Boerengedichten'. Zijn pseudoniem gebruikte hij nog tot 1978.

Ter Balkt toonde zich in zijn poëzie de beschermheer van de natuur. "Hij presenteerde zich, met een verwijzing naar het Oude Testament, als een onheilsprofeet. Zijn poëzie is vooral bestemd als een waarschuwing om ons voor catastrofes te behoeden, want we zijn de natuur vakkundig aan het kapot maken, vindt Ter Balkt." Dit schreef onze poëzierecensent Paul Demets vorig jaar nog over Ter Balkt.

Poëzie

H.H. ter Balkt schreef één roman, 'Zwijg' (1973). Hij schreef ook essays en toneelteksten, maar hij zal vooral herinnerd worden voor zijn poëzie. Zijn oeuvre werd met al de belangrijkste Nederlandse literaire prijzen onderscheiden, zoals de Constantijn Huygensprijs(1998) en de P.C. Hooftprijs (2003). Vorig jaar verscheen zijn verzameld werk, een bijna 1800 pagina's tellend boek onder de titel 'Hee ho hoor mij simultaan op de brandtorens'.

"Laten we Ter Balkt lezen, tegen de modegrillen van de tijd in. Hij is één van de uniekste stemmen binnen de Nederlandse poëzie." Zo schreef Paul Demets nog over Ter Balkt in de recensie van 'Hee ho hoor mij simultaan op de brandtorens'.