Bart Moeyaert opnieuw genomineerd voor de Hans Christian Andersen Award

wo 25/02/2015 - 13:43 Bart Moeyaert is genomineerd voor de Hans Christian Andersen Award 2016, een van de meest prestigieuze prijzen ter wereld voor kinder- en jeugdliteratuur. Het is al zijn vijfde nominatie. Als Moeyaert wint, is hij de eerste Belgische laureaat.

boek poezie bart moeyaert hans christian andersen award kinderliterattur jeugdliteratuur

De Hans Christian Andersen Award bestaat sinds 1956 en wordt door de International Board on Books for Young People (IBBY) tweejaarlijks uitgereikt aan een auteur en een illustrator wiens oeuvre een blijvende impact heeft op de kinder- en jeugdliteratuur. In het verleden werden onder anderen Annie M.G. Schmidt, Aidan Chambers en Maurice Sendak bekroond.

De Hans Christian Andersen Award wordt beschouwd als een soort Nobelprijs voor jeugdliteratuur. De winnaars worden bekroond voor hun hele oeuvre. Ze krijgen een gouden medaille van de koningin van Denemarken, het geboorteland van sprookjesschrijver Andersen. 

Bart Moeyaert is een van de bekendste en meest  bekroonde Vlaamse auteurs. Hij werd geboren in Brugge in 1964, als zevende zoon. In 1983 debuteerde hij met 'Duet met valse noten', een bekroonde bestseller waarvan ook een toneelstuk en een musical zijn gemaakt. Vanaf '88 volgde bijna elk jaar een boek. Bekende titels zijn onder meer 'Broere', 'Het is de liefde die we niet begrijpen', 'De schepping', 'Verzamel de liefde', 'Het Paradijs' en 'De Melkweg'.

Moeyaerts boeken vielen meermaals in de prijzen: Zilveren Griffels, Boekenwelpen, de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur, de Woutertje Pieterseprijs, de Gouden Uil etc. Zijn werk is in 21 talen vertaald.

Gedurende twee jaar (2006-2007) was Bart Moeyaert ook stadsdichter van Antwerpen.

Bart Moeyaert werd eerder al vier keer genomineerd voor de Hans Christian Andersen Award (in 2002, 2004, 2008 en 2012). Hij eindigde in 2002 en 2012 als finalist. Als hij wint, is hij de eerste Belg die deze felbegeerde prijs krijgt.

De winnaars van de HCA Award 2016 worden in maart 2016 op de internationale Fiera del Libro per Ragazzi in Bologna bekendgemaakt.

Bart Moeyaert bij Cobra.be