VSB Poëziëprijs 2015 is voor Hester Knibbe

© Tineke de Lange / Poetry International
do 29/01/2015 - 10:27 De Rotterdamse dichteres Hester Knibbe ontving de VSB Poëzieprijs 2015 met haar dichtbundel 'Archaïsch de dieren'. Aan de prijs is een bedrag van 25.000 euro verbonden en een glaskunstwerk van kunstenares Maria Roosen.

vsb prijs poezie hester knibbe boek literatuur gedichten archaisch de dieren prijs

©Tineke de Lange

De jury roemt Knibbes stevige, klankrijke en toch hoogst hedendaagse vorm en taal waarmee ze in staat is grote vragen te stellen – waartoe zijn wij op aarde, hoe kunnen we samen leven terwijl er zoveel 'wonden op de wereld' zijn, hoe kunnen we onze doden herdenken – zonder dat ze topzwaar worden of bezwijken onder hun eigen gewicht. In haar voldragen bundel keert Knibbe terug naar de wil tot weten van de allereerste mens en de verdrijving uit het paradijs die daarop volgt. Antwoorden zijn er niet te vinden in deze gedichten; de goden geven niet thuis. Mythische verbanden zijn er echter des te meer, bijvoorbeeld in de zangerige en klankrijke taal van Knibbe.

De jury was unaniem in de bewondering voor Archaïsch de dieren. Voor de stevige, klankrijke en toch hoogst hedendaagse vorm van de gedichten, en voor de sterke samenhang en dwingende stuwende kracht in deze belangrijke bundel, die de mens tot zijn ontgoochelende kern terugbrengt en vervolgens warm omhelst.