Bloed, zweet en tranen - Bob Mendes

vod
di 01/10/2013 - 17:34 *** Thrillerschrijver Bob Mendes vult zijn dagen met golf spelen en schrijven. Cobra.be haalde z'n golfclubs boven en sprak met de man over zijn nieuwste boek op een 'green' in Antwerpen.

bloed zweet en tranen bob mendes thriller vlaams woii fictie faction autobiografisch golf interview john vervoort

Met 'Bloed, zweet en tranen', een titel die verwijst naar een beroemde uitspraak van Winston Churchill, heeft Bob Mendes (1928) zijn meest persoonlijke boek geschreven. Deze historische oorlogsroman vertelt het verhaal van Bram Meijer, een adolescent met Joodse roots die opgroeit in Antwerpen tijdens WOII. Samen met zijn ouders vlucht hij in mei ’40 naar Frankrijk. Met zijn jonge bruid keert hij nadien terug naar de havenstad. Daar proberen ze om zo normaal mogelijk te leven maar de gruwel van de oorlog haalt hen in.

 

Oog in oog

Naast het verhaal van Bram volgt de lezer ook het pad van Klaus Dohna-Schlodien, een jonge ambitieuze Nazi die rotsvast gelooft in wat de Führer van plan is met Duitsland, Europa en de wereld. De wegen van Bram en Klaus kruisen mekaar met verstrekkende gevolgen. Zo speelt een dramatische episode zich af in Oradour-Sur-Glane, het dorpje in Frankrijk waar de Duitsers in juni ’44, net na de landing in Normandië, een waar bloedbad aanrichtten. 642 mannen, vrouwen en kinderen kwamen bij deze wraakactie om.

Vele jaren later kijken de twee protagonisten mekaar opnieuw recht in de ogen tijdens een herdenkingsdag voor de martelaren en helden van de Holocaust in Yad Vashem in Jeruzalem.
'Bloed, zweet en tranen' is weliswaar een roman, maar Mendes heeft, zeker bij de gebeurtenissen die hij in Antwerpen situeert, veelvuldig geput uit zijn eigen ervaringen. Voor hem is de confrontatie met wat er zich meer dan zestig jaar geleden afspeelde nog altijd heel emotioneel. Het boek is trouwens opgedragen aan zijn vader Benjamin Mendes. Opvallend is dat de vader van Bram Meijer ook Benjamin heet.
 

Van accountant tot bestsellerauteur

Bob Mendes was een succesvol accountant toen hij op vijftigjarige leeftijd besloot om zijn bedrijf te verkopen en thrillers te gaan schrijven. Hij had geen literaire opleiding maar las graag de boeken van meestervertellers als Frederick Forsyth, Alistair MacLean of Wilbur Smith. Hij specialiseerde zich in de factionthriller, waarbij een fictief verhaal voor een groot deel gebaseerd is op de realiteit. In 'Een dag van schaamte' (1988) vertrok hij van het Heizeldrama. In 'Het Chunnelsyndroom' (1989) stond de ramp met de Herald of Free Enterprise centraal. In 1993 schreef hij zijn eerste succesboek, 'Vergelding', over de levering van een superkanon aan Saddam Hoessein. Hij won er De Gouden Strop mee, de prijs voor de beste Nederlandstalige thriller. Vier jaar later won hij de prijs opnieuw voor 'De kracht van het vuur'. Hij was de eerste Vlaamse auteur die de prijs twee keer won.

Op 85-jarige leeftijd verdeelt Bob Mendes zijn tijd vooral tussen zijn bureau en de golfbaan. Hij wil zijn golfhandicap nog steeds verbeteren en hoopt dat hij ook nog de tijd krijgt om een paar nieuwe verhalen te vertellen.
 

John Vervoort
John Vervoort is thrillerspecialist en Shakespearefreak, docent aan de Schrijversacademie en recensent voor o.m. De Standaard, Het Nieuwsblad en Poëziekrant.

['Bloed, zweet en tranen' - Bob Mendes. Uitgegeven bij Manteau, 2013]