Miranda van Frituur Miranda - Erik Vlaminck Auteur: Johan De Haes

do 14/03/2013 - 08:59 Johan De Haes

erik vlaminck miranda van frituur miranda suikerspin johan de haes

Een van de betere romans van Erik Vlaminck (°1954) is ongetwijfeld 'Suikerspin' (2008).  Erik Vlaminck brengt er het harde en in vele opzichten marginale leven van foorkramers en “barakkenvolk” tot leven. Het is ook het verhaal van een tentoongestelde Siamese tweeling. De afwisseling van stemmen, het historische bereik, de knappe constructie en de spanning tot de laatste bladzijde maakten van “Suikerspin” een zeer lezenswaardige roman.

Een sterk personage is foorkramer Arthur van Hooylandt. Hij is een onvergetelijke stem in het boek: dwingend en onbetrouwbaar als de boniseur die hij zijn leven lang is geweest. Een boniseur is een marktkoopman die zijn waren of een kermisgast die zijn attractie aanprijst. Van Hooylandt klinkt bekrompen, hatelijk, goed van de tongriem gesneden, grappig, brutaal en vol zelfmedelijden.

Zopas werd 'Suikerspin' op de planken gebracht. Eric Vlaminck ontdekte een lacune in de roman: Miranda van Frituur Miranda. In zijn nieuwe novelle, naar haar genoemd, is zij de vrouw van Arthur Van Hooylandt, “een bange wezel die zich met veel tantam en drogredenen dwars en onwillig tegenover elke vernieuwing en verandering opstelde.” Het leven met Arthur is niet makkelijk. Op een dag begint zij een verhouding met de corpulente foorkramer Modeste Verreycken. Arthur is stekeblind en zich van geen kwaad bewust. Als Tony hun zoon een verhouding begint met de dochter van Modeste, wordt de situatie ongemakkelijk.

‘Miranda van Frituur Miranda’ is een monoloog die begint met het bericht dat Modeste met een karton bierblikjes en een pak hondenbrokken in de hand op een parking in elkaar is gezakt. Erik Vlaminck slaagt er als vanouds deze volksvrouw met eerlijke en overtuigende brutaliteit haar leven in woorden te laten vatten. De novelle eindigt verassend met een wellicht wat vergezochte verklaring voor de aanwezigheid van de Siamese tweeling in ‘Suikerspin’.

Johan De Haes

[Miranda van Frituur Miranda van Erik Vlaminck is uitgegeven bij Wereldbibliotheek. Hier vindt u een overzicht van lezingen en voorstellingen]