Armando krijgt VSB-poëzieprijs

do 27/01/2011 - 10:12 De Nederlandse schrijver, muzikant en beeldend kunstenaar Armando is gisteren bekroond met de VSB-poëzieprijs 2011 voor zijn bundel "Gedichten 2009".

poëzie vsb-poëzieprijs gedichtendag armando gedichten 2009

Armando (81) ontving de prijs in het Stadhuis van Utrecht uit handen van burgemeester Aleid Wolfsen en juryvoorzitter Maaike Meijer. De jury was diep onder de indruk van de bundel "Gedichten 2009".

"Met grote hardnekkigheid – alsof elk gedicht het laatste en meest definitieve zal zijn – herneemt hij steeds dezelfde thema’s: het landschap dat schuldig is, de dreiging, de aanval, de kilte. Een wereld waarin zwart de voornaamste kleur is, waarin oorlog en geweld altijd aan­wezig zijn en waarin het verleden nooit voorbij is. Op zijn werk zijn woorden als troost of hoop niet van toepas­sing", aldus de jury.

"Armando brengt met grote consequentie een onverteerbare boodschap. Dat maakt zijn bundel Gedichten 2009 monumentaal, verpletterend, onontkoombaar en noodzakelijk. Hij schrijft tragedies zonder catharsis. Hij schrijft de mythologie van de twintigste eeuw."

De VSB Poëzieprijs werd dit jaar voor het eerst op de vooravond van Gedichtendag uitgereikt. De prijs bekroont normaal gezien de beste bundels van het voorbije jaar, maar nu werd over een langere periode gejureerd. De jury las 159 dichtbundels die verschenen tussen 1 januari 2009 en 1 september 2010.

Er waren dit jaar ook twee Vlaamse dichters genomineerd voor de prijs: Eva Cox en Paul Bogaert.

Meer info: www.vsbpoezieprijs.nl