Bent u al ooit in Zelzate geweest?

boek
do 21/10/2010 - 18:03 Zelzate, een fabrieksdorp boven Gent waar een vijfde van de inwoners communistisch stemt. Journalist Thomas Blommaert was er nog nooit geweest. Nu beschrijft hij trefzeker de geschiedenis van de Zelzaatse microksmos.

non-fictie zelzate literatuur ik was nog nooit in zelzate geweest oost-vlaanderen thomas blommaert auteur journalist babel interview heidi lenaerts industrie geschiedenis

En dit is dan de biografie van een fabrieksdorp zoals ze er in Vlaanderen geen twee hebben. Een ruwe schets van een door het kanaal Gent-Terneuzen in tweeën gezaagd industrieel eiland. Het labyrintisch relaas van socialistische burgemeesters die van de vakbond zijn, van bezettingen en fabrieksstakingen, van gipsbergen en slibstorten, en van mémékes die weigeren gemeentetaks te betalen. Een relaas dat bijna een eeuw omspant.

Centraal staat de komst van de Sidérurgie Maritime in de jaren zestig, die heel Zelzate de polonaise doet dansen. Sidmar stuwt het fabrieksdorp definitief op in de vaart der volkeren. Pistier Omer De Bruyder, die voor een bak trappist een stuur dubbel plooit; meneer Laureys van de RVA, die half Zelzate aan een job helpt bij Sidmar en actief is bij het ACW. Tina Turner die met haar Ike optreedt in zaal The Mercury; de jonge dokters Roland Van Acker en Frans Van Acoleyen die een groepspraktijk op het Groenplein openen; Rode Valk Freddy De Vilder die de coming man van de SP wordt; en een auteur die nog nooit in Zelzate geweest was en niet begrijpt hoe de Partij Van de Arbeid daar zes gemeenteraadsleden heeft: een handvol mensen, een gemeente, een kleine eeuw.

["Ik was nog nooit in Zelzate geweest" - Thomas Blommaert. Uitgeverij Epo, 2010]