De stad van Willem Elsschot

za 02/01/2010 - 14:24 De stad van Willem Elsschot is Antwerpen, laat daar geen twijfel over bestaan. De afgelopen drie jaar organiseerde de stad al allerlei evenementen om Elsschot te eren, in 2010 komt de grote apotheose.

Willem Elsschot willem elsschot schrijver vlaams fictie het dwaallicht kaas de stad van elsschot jubuleumjaar interview michael vandebril greet samyn kuka

De afgelopen drie jaar richtte Antwerpen zijn schijnwerpers al op de schrijver met onder meer de aankoop van het integrale Elsschot- archief, met citaten uit "Het Dwaalicht" die her en der in het stadsbeeld opdoken en met de stripmuur van "Kaas".

In 2010, precies vijftig jaar na Elsschots dood, komt de grote apotheose. "De stad van Elsschot" wordt een literair en cultureel festival dat elke twijfel over Elsschots domicilie voorgoed zal wegnemen.

Alle informatie over "De stad van Elsschot" vindt u hier.

In 2008 sloegen DeFilharmonie en Behoud de Begeerte de handen in mekaar om de laatste novelle "Het Dwaallicht" van Willem Elsschot op muziek te zetten. Tom Janssens, dramaturg van DeFilharmonie, legt uit hoe ze te werk zijn gegaan. Beluister hiernaast het radiofragment.

Dochter van Willem Elsschot overleden

Bekijk hier een uitzending van Phara met Ida De Ridder, de jongste dochter van Elsschot. Zij heeft jarenlang geijverd voor het behoud van het integrale Elsschot-archief. Ze overleed in september 2009. Bij Phara vertelt ze hoe het was om te groeien als dochter van een groot schrijver.