Een circus van schimmen

ma 17/08/2015 - 15:15 **** Roger Jon Ellory (1965) is een van de meest inventieve misdaadauteurs van de laatste jaren. Sinds zijn debuut in 2003 heeft hij een dozijn hoogst intrigerende verhalen bedacht die niet in een vaste reeks passen behalve dan dat ze zich stuk voor stuk in de VS afspelen. Terwijl hij zelf een typische Engelsman is, geboren in Birmingham. Zijn nieuwe roman, Een circus van schimmen, bewijst opnieuw dat hij een meester van het genre is en blijft.

recensie boek literatuur auteur schrijver r.j. ellory de fontein een circus van schimmen john vervoort

Controverse

Ellory werd in Birmingham geboren en vooral opgevoed door zijn grootmoeder. Hij maakte geen enkele studie af, werkte in diverse jobs, maar wilde altijd schrijven. Hij vertelt graag dat hij eerst 22 romans neerpende, soms in een paar weken tijd, die echter allemaal geweigerd werden vòòr hij in 2003 debuteerde met 'Candlemoth' (Stervensuur). Daarna publiceerde hij minstens elk jaar een roman die hem naast een groeiende schare lezers allerlei nominaties en prijzen opleverde. Boeken als 'Een stil geloof in Engelen', 'Een volmaakte vendetta' en 'e helden van New York' zijn instant klassiekers geworden. Ellory is een van de belangrijkste misdaadauteurs van het moment.

In 2012 zorgde Ellory voor controverse en kwam hij op een negatieve manier in het nieuws. Er raakte toen bekend dat hij een aantal positieve recensies over zijn eigen werk en enkele negatieve recensies over het werk van een paar van zijn collega’s zelf op internetsites had gepost. Achteraf gaf hij zijn fout toe. In een interview zei hij: "Zelfs goede mensen doen af en toe domme dingen. Dit was onnozel en stom. Punt." Feit is dat zijn boeken die eigen ophemeling niet nodig hadden en hebben. De kritieken op zijn werk zijn bijna altijd lovend geweest.
 

Erfelijk

'Een circus van schimmen'  is een van de meest klassieke misdaadromans die Ellory tot op heden schreef. Het verhaal speelt zich af in 1959 in een klein stadje in Kansas waar een lijk wordt ontdekt op de terreinen van een rondreizende kermis en freakshow. De jonge en zeer gedreven FBI-agent Michael Travis moet de moord oplossen, maar hij moet vooral met zijn eigen demonen in het reine komen. Ooit vermoordde zijn moeder zijn gewelddadige vader, eigenlijk vooral om zichzelf en haar kind te beschermen tegen deze griezelige man. Maar Travis vraagt zich meermaals af of gewelddadig gedrag niet erfelijk is. "Ze zeggen dat de neiging tot gewelddadigheid erfelijk kan zijn, Is het stokje doorgegeven? Is het stokje van vader op zoon doorgegeven?’" Want hoewel hij zo graag het goede wil doen, is ook in zijn eigen leven het geweld nooit veraf.  Ook hij draagt een aantal duistere geheimen met zich mee.
'Een circus van schimmen' is eerder een traag boek, maar dat is in dit geval geen nadeel. Beurtelings switcht Ellory tussen het onderzoek naar de dode op de kermis en het complexe leven van Travis. De plot vordert langzaam en het verhaal zit vol met gesprekken en overpeinzingen over wat er zich allemaal kan afspelen in de donkere krochten van de menselijke geest. Maar net dat maakt de boeken van Ellory zo fascinerend.
 

Complex

Ellory durft de tijd te nemen om zich fundamentele vragen te stellen over wat het is dat mensen tot de misdaad drijft, waarom liefde en haat soms zo dicht bij elkaar liggen, waarom mensen de mensen van wie ze eigenlijk onvoorwaardelijk moeten houden, toch vaak de duvel aandoen. Hij combineert de drie elementen die elke goede (misdaad)auteur moet beheersen. Hij bedenkt keer op keer een sterke plot met verrassende wendingen. Hij weet hoe hij complexe personages geloofwaardig moet neerzetten. Bovendien hanteert hij een loepzuivere stijl waarin vooral de dialogen kloppen. 'Een circus van schimmen' is het zoveelste bewijs van Ellory's talent.

John Vervoort
John Vervoort is thrillerspecialist en Shakespearefreak, docent aan de Schrijversacademie en recensent voor o.m. De Standaard, Het Nieuwsblad en Poëziekrant.

Een circus van schimmen van R.J. Ellory werd uitgegeven door De Fontein, 495 blz., 2015.