50+1 te lezen boeken

wo 01/07/2015 - 15:22 Video update: do 02/07/2015 - 10:41 De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) en het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) hebben op 1 juli 2015 hun literaire canon bekendgemaakt.

literaire canon vlaams fonds voor de letteren de koninklijke academie voor nederlandse taal- en letterkunde

Nieuwe canon van de Nederlandstalige literatuur voorgesteld

Het Verdriet van België van Hugo Claus

Hugo Claus stelt zijn boek 'Het verdriet van Belgie' voor in de Hotsy-Totsy-Club in Gent. Cees Nooteboom. zorgt voor de speech. Piet Piryns, Roland Van Opbroecke en Paul Depondt interviewen Hugo Claus over zijn boek: het verhaal, het schrijven zelf. Op het einde krijgen ze de zegen van Claus. (Wie schrijft die blijft, 18 maart 1983)

Waar komt onze literatuur vandaan? Wat is ons literair verleden ? Dat wilden het Vlaams Fonds voor de Letteren en de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde onderzoeken, tonen en uitleggen. Vandaar deze canon. Dat is een gids, een inspiratie. Niet méér, maar zeker ook niet minder.

Vandaar het opstellen van deze dynamische canon van de Nederlandstalige literatuur  vanuit Vlaams perspectief. Het gaat om een lijst van 50 (+ 1) titels die in Vlaanderen als essentiële werken worden beschouwd.

Het oudste werk op de lijst is een legende over Sint Servaas van Hendrik van Veldeke (12e eeuw). Het meest recente werk is de roman 'Het verdriet van België' van Hugo Claus (1983). Claus en Joost van den Vondel zijn de enige auteurs die twee keer op de canon voorkomen.

De canon is een belangrijke schakel in een beleid van leesbevordering. Hij is een leidraad voor leraren, leesclubs, bibliothecarissen, uitgevers, theatermakers, cultuurministers, televisiemakers en al wie wil weten waar onze literatuur vandaan komt.

Alleen oorspronkelijk Nederlandstalige werken voor volwassenen kwamen in aanmerking. Alle werken hebben een publicatiedatum voor 1990 en zijn geschreven door auteurs die bij het samenstellen van de lijst (voorjaar 2015) overleden waren.

De canon zal regelmatig kritisch worden geëvalueerd en zo nodig worden aangepast. Net voor de lancering bleek een eerste evaluatie al noodzakelijk. In extremis werd het boek 'Gangreen 1. Black Venus' van Jef Geeraerts aan de lijst toegevoegd.

Wie de volledige lijst wil bekijken kan hier terecht.