De tuin als lusthof & slagveld - Gerda Bosman & Corlijn de Groot

do 25/06/2015 - 10:44 **** De wetenschapsjournalisten Gerda Bosman en Corlijn de Groot schreven een geweldig boek over tuinieren als toegepaste biologie. Ook voor mensen zonder groene vingers.

de tuin als lusthof & slagveld gerda bosman corlijn de groot tuinieren toegepaste biologie scriptum

Bosman en de Groot hebben groene vingers, een nieuwsgierig stel hersenen en een intelligente pen. Ze houden van tuinieren, bestieren het digitale platform De Groene Vinger en schreven voor de wetenschapskatern van De Volkskrant de rubriek De tuin als laboratorium. Daartoe doen ze zelf experimenten of gaan te rade bij wetenschappers om te weten te komen hoe de natuur werkt en wat je als tuinder kan doen om het spel van de natuur ten volle mee te spelen. Hun bevindingen en raadgevingen, verhalen en overpeinzingen bundelden ze in een schitterend boek. Het bevat niet alleen een schat aan degelijke informatie, het is bovendien geestig geschreven en fris vorm gegeven.

Hacken met hark

Samenwerking en concurrentie zijn in de tuin aan de orde van de dag. Het is een lusthof vol verleiding en voortplanting, maar ook een slagveld vol dood en geweld. Het is de strijd om het leven die Darwin al beschreef, waarin de best aangepaste overleeft. Die strijd kan de tuinder vriendelijk naar zijn of haar hand zetten, door rekening te houden met de ecologische randvoorwaarden die de groei en bloei van gewenste of ongewenste planten en dieren kan beïnvloeden. Eten of gegeten worden: ze presenteren zelfs een recept voor een frambozen-duizendknoop-crumble, een smakelijke manier om van een invasieve exoot af te komen.

Meedenken met planten

Naast allerhande wetenschappelijke wetenswaardigheden, komen ze voortdurend met handige tips. Als je een potje basilicum in de supermarkt koopt, koop je in feite tientallen dicht op elkaar gezaaide bosjes die elkaar dood concurreren in hun beperkte levensruimte. Als je ze niet in één keer in de pesto verwerkt en er langer van wil genieten plant je ze dus uit in verschillende potjes zodat je een eigen basilicum-plantage begint. Deze en tientallen andere pragmatische toepassingen maken het boek tot een schatkamer voor de speelse tuinier of kok.

Vragenspoor

Het boek springt van de hak op de tak want de schrijfsters volgen de neus van hun nieuwsgierigheid en die leidt alle kanten op. Ze vragen zich dingen af waaraan je zelf nog niet had gedacht en geven daarop dan nog een verfrissend antwoord ook. Hoe komt het dat snoeien doet groeien? Hoe verspreidt een avocadoboom zijn zaden? Hoe maak je het wormen naar hun zin en schrik je slakken af? Hoe kunnen berkenzaadjes misdaden helpen oplossen? Of hoe lief is het lieveheersbeestje?

Laboratorium van het leven

Het adagium van dit boek is: er bestaan geen tuiniersfouten, alleen maar experimenten (die soms onverwacht uitdraaien). De fundamentele botanische les is te tuinieren door met de natuur mee in plaats van er tegenin te gaan. Wat onkruid (een kruid dat groeit op de plek waar je het niet wil) laten gedijen is soms productiever dan het te vuur en te zwaard te bestrijden. Na het lezen van dit plezierige boek zal je verwondering over de natuur alleen maar toegenomen zijn en het besef gegroeid dat de natuur wild en ontembaar is. Wie denkt tegen de natuur te moeten vechten zal de strijd altijd verliezen. Lees, speel mee en win.

Geerdt Magiels
Geerdt Magiels is bioloog en filosoof en schrijft over het brede spectrum van mens & werkelijkheid, van kunst tot wetenschap, o.m. voor Cobra.be, Radio 1 en De Standaard.

[De tuin als lusthof & slagveld , Gerda Bosman & Corlijn de Groot, 208 pag. , Uitgeverij Scriptum]