Mark Schaevers wint

vod
do 30/04/2015 - 21:06 De kogel is door de kerk. In de K.V.S. in Brussel is de uitslag van de Gouden Boekenuil bekend gemaakt. Winnaar is Mark Schaevers met ‘Orgelman’, zijn opmerkelijke biografie van de joodse schilder Felix Nussbaum.

Orgelman - Mark Schaevers

In 'Orgelman' schetst journalist Mark Schaevers een breed en diepgaand portret van de tragische Joods-Duitse kunstenaar Felix Nussbaum (1904-1945).

In de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel vond donderdagavond de feestelijke uitreiking plaats van de Gouden Boekenuil 2015. Mark Schaevers wint de Gouden Boekenuil 2015, de belangrijkste literaire bekroning in Vlaanderen. Zijn roman ‘Orgelman’ is het beste Nederlandstalige literaire werk van het voorbije jaar. Schaevers ontvangt 25.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre. De prijs van de honderdkoppige Lezersjury gaat naar ‘De consequenties’ van Niña Weijers.

De vakjury bestond uit voorzitter Friedl’ Lesage en Tim de Gier, Marja Pruis, Danny Theuwis, Bart Vanegeren en Vicky Vanhoutte. In hun verslag luidt het dat ‘Orgelman’ “een boek is dat een onderbelicht gebleven deel van ons verleden evoceert en ook vandaag relevant is. Een boek dat uit verontwaardiging geboren is en ons allen dwingt in de spiegel te kijken. Een boek met een slimme compositie en vlekkeloze taaltoets. Een boek dat imponeert, verbluft en ontroert.
 

Over 'Orgelman'

'Orgelman' verhaalt de wonderlijke wedergeboorte van een door Hitler vernietigd kunstenaar: Felix Nussbaum. Vanaf 1933 was zijn bestaan als balling moeilijk en aan het eind van de oorlog werd het tot op de grond verschroeid. Evenmin als zijn vrouw Felka Platek keerde Nussbaum terug van het laatste transport naar het Oosten vanuit de Mechelse Dossinkazerne. Niets restte van zijn schilderijen en zijn grote faam in het Berlijnse interbellum. Vandaag rekent men Nussbaum tot de belangrijkste joodse schilders van de twintigste eeuw. Hoe deze dolende orgelman alsnog een echo wist te vinden, is een spannend stuk geschiedenis van de Lage Landen dat nog op een verteller wachtte.

Hier kunt u de bespreking van onze recensent er nog eens op na lezen.

De prijs van de lezersjury

De lezersjury koos voor ‘De consequenties’ van Niña Weijers. Zij motiveerde haar keuze als volgt:

Het sprankelende frisse taalgebruik, het intrigerende verhaal en de pareltjes van zinsconstructies zorgden ervoor dat ik dit boek niet kon neerleggen, en dat ik de tijd vergat. Prachtig debuut, ik kijk alvast uit naar een vervolg.”

Weijers ontroert met dit sprankelend debuut. Weloverwogen gedachten en originele passages maken dit boek groots. Dit boek in één woord beschrijven? Dan kies ik voor: vervoering.”

De queeste van een fragiele, artistieke ziel die zichzelf tot het eigen, ultieme kunstwerk opwerpt is op zijn minst verrassend en intrigerend. De jonge schrijfster bewijst met dit debuut dat ze haar plaats op de shortlist van de Gouden Boekenuil 2015 meer dan waard is.

Over ‘De consequenties’

Minnie Panis, ooit een piepkleine couveusebaby en ternauwernood levensvatbaar verklaard, is een gevierde, jonge kunstenares. Met haar eigen leven als basismateriaal maakt ze van de werkelijkheid een laboratorium. Ze staat aan de vooravond van een experiment dat wel eens het hoogtepunt van haar oeuvre kan worden, wanneer het verleden zich aandient in de vorm van een brief en een serie eigenaardige déjà vu's. Hoe ver kan Minnie de realiteit manipuleren zonder zichzelf te verliezen? 'De consequenties' is een roman over de keuze tussen verdwijnen en overleven, en het grote verlangen door een ander gezien te worden.

Ook deze roman werd op Cobra.be gerecenseerd.