Bewijs het maar - Rudy Soetewey

do 12/03/2015 - 11:38 *** Soetewey heeft in 'Bewijs het maar', een “plot driven” thriller, enkele verrassingen in petto.

thriller recensie rudy soetewey john vervoort

Rudy Soetewey (1955) is een van de meest bescheiden Vlaamse (thriller)auteurs. Een tafelspringer is hij niet en hij geeft al vele jaren uit bij een relatief kleine uitgeverij die hij toch trouw blijft. Hij heeft de voorbije twee decennia een mooi oeuvre bij mekaar geschreven die hem naast een aantal nominaties in 2011 de Hercule Poirotprijs (voor 'Getuigen') en in 2013 de Diamanten Kogel (voor '2017') opleverden. Dat zijn de twee belangrijkste prijzen voor misdaadliteratuur die er in Vlaanderen te winnen zijn.

Voedsel

Bewijs het maar begint met de vraag van een puissant rijke oude dame aan een journalist om uit te zoeken of haar petekind echt zelfmoord heeft gepleegd door onder een trein te springen. Erg scheutig is de journalist er niet op maar de dame zwiert met enkele enveloppen waarin een paar gemiddelde jaarlonen zitten.

Zijn onderzoek brengt hem in de schimmige wereld van de voedselindustrie en hoe er daar soms geknoeid wordt met ons dagelijks brood en wat we nog meer met smaak verorberen zonder dat we weten wat erin zit. De vader van het slachtoffer wil vooral niet dat de goede naam van de familie besmeurd wordt.

Tijdens het onderzoek duikt ook een oude liefde van de journalist/speurder op.

Cliffhanger

Soetewey schrijft soepel proza, kan een pittige dialoog neerpennen en weet hoe ironie werkt. Dit boek is vooral “plot driven”, zoals de Engelsen dat zo mooi formuleren. Haast elk hoofdstuk eindigt met een cliffhanger en Soetewey heeft enkele verrassingen in petto.

Sommige daarvan zijn misschien net iets te toevallig maar hij brengt de verhaallijnen mooi bij elkaar zonder dat het verhaal te ingewikkeld wordt. Wedden dat Bewijs het maar weer een aantal nominaties in de wacht sleept voor de diverse prijzen voor misdaadliteratuur?

John Vervoort
John Vervoort is thrillerspecialist en Shakespearefreak, docent aan de Schrijversacademie en recensent voor o.m. De Standaard, Het Nieuwsblad en Poëziekrant.

'Bewijs het maar' van Rudy Soetewey werd uitgegeven door Kramat (2015, 339 blz.)